Staré odrůdy
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 24.1.2010 9:48
V Holovousích nabízejí vylepšené Panenské (kříženec s Jonatanem). Má slabší růst a prý i lepší chuť.
Jinak nejsem zastáncem pěstování starých odrůd pro jejich konzumaci v domácnosti. Jako malý kluk jsem si jich užil až až, protože nic jiného nebylo. Panenské, Studniční, Jeptiška, Croncelské, Hornokrajské, Limburské, Nonetit a další - to vše jsme doma měli, ovšem s dnešními odrůdami se to nedá srovnat. Především chuťově, a to se na nějaký ten stroupek tenkrát nekoukalo. V dobrém vzpomínám pouze na poslední dvě jmenované odrůdy, bezprostředně po sklizni měli chuť pro mě výbornou. Dnešní terminologií by se dalo říci, že to byly Top jablka.
Tolik moje vzpomínky. Tím ovšem nechci samozřejmě nikoho odrazovat od pěstování starých odrůd, každý má pro to zajisté nějaký důvod.
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 2.3.2010 20:11
Prosím, nevíte jak se to vylepšené Panenské jmenuje? Měla bych o ně zájem. Elena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 3.3.2010 8:55
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.136 (?), 27.9.2010 22:48
Vážený pane Vysloužile mám mnoho různých odrůr z těch posledních třeba Angold, Rubinolu, Topaz, Lipno, Gold Bohemii atd. Ráda bych znala Váš názor na samotnou Bohemii, přemýšlím zda si ji pořídit nebo Sirius - kříženec (Gold. Del a Topaz) určitě máte své oblíbené jablko i když chápu, že záleží na oblasti a každému chutná něco jiného, ale stejně Vás prosím zda by jste mě nějaké nedoporučil děkuji Faltová H
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.250 (?), 18.10.2010 11:33
Dobrý den,
nejsem pan Vysloužil, ale co se týká Bohemie - výborná odrůda, jsem s ní nadmíru spokojená, slabší stránkou může být skutečnost, že po sklizni se musí zpočátku hlídat a včas vyházet kazící se kusy (jestli to ovšem není spíš tím, že mám "bio jablka", protože vůbec nestříkám ). Vydrží do února určitě. Dobrá je taky Prima, ze starších Holovouský malináč, Nonetit, Zvonkové (velmi pozdní a vynikající na mošt), Karmina, Jonagold. Na moštování výborné jsou Coxova reneta (ale je drobnější), Parmena, na křížaly Bláhovo oranžové (výborné i na jídlo). Přeji dobré pěstitelské úspěchy. Hrušová V.
P.S. Sad mám v podkrkonoší, JZ svah, sušší (s tím má trochu potíže malináč, je to trochu pijan).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danny - Stříbrný Zahrádkář (195) - 176.71 (?), 1.4.2009 19:56
Paní Janě z Prostějova - cituji - Malinové holovouské/ Malináč holovouský (11. - 2.) – česká odrůda, objevená v Holovousích koncem 18. století. Plody jsou střední až velké, kulovité. Barva je karmínově červená s občasným prosvítáním olivově zelené, lesklá. Výrazným znakem je svalec ve stopeční jamce. Chuť je velmi dobrá, šťavnatá, sladce navinulá s výraznou malinovou příchutí. Využívá se především jako stolní ovoce, ale dá se i dobře moštovat a sušit. Odolnost proti mrazu má dobrou, ke strupovitosti je středně náchylná – především na nevhodných polohách. Dá se pěstovat ve všech jabloňových oblastech, lépe však prosperuje ve vyšších a vlhčích polohách. Nejlépe vyhovují střední hlinité až těžší půdy. Je značně odolný proti rakovině. Strom roste bujně, proto si vyžaduje dostatečný prostor a není příliš vhodný pro stromořadí k silnicím. Jinak se hodí pro zahrady i sady, pastviny. Pro své ovoce je to odrůda velice oblíbená i v dnešní době.
jabloně se dají objednat, pokus di zadáte "staré odrůdy". Jinak já bych darovala Matčino na A2, po poradě s odborníky zde nemám pro něj vhodnou zahradu, Jsem také (skoro) z PV. Daniela
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|