Špatné seřezané stromy - jak je zachránit?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 149.26 (?), 12.4.2008 20:13, zobrazeno: 19818x
Koupili jsme si letos několik ovocných stromů, špičáků (bez zapěstované korunky). Na internetu jsme vyčetli, že se stromy po nasazení mají o polovinu zastřihnout, což jsme také udělali. Akorát jsem teď někde narazila na to, jak se má zapěstovat korunka a zjistila jsem, že špičáky se tak moc sestřihnout nemají. Co teď s tím? Stromky po našem "odborném" zásahu mají necelý metr. Srdce mi krváci, když si představím, že mohly už být o polovinu větší. Dá se to nějak napravit?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 12.4.2008 20:39
Usušte slzy, zastavte krvácení ze srdce - pokud se jedná o jabloně žádný problém. Počkejte v klidu až vyraší nové výhony, ten nejvyšší až zdřevnatí zastříhněte na polovinu a vylamte z nej všechny pupeny až k dalšímu výhonu. Ten další - pod tím nejvyšším nesestříhavejte, ale vyvažte ho k tomu zbytku a můžete potom pokračovat dál jak budete chtít vysokou korunu atd. Po roce ten suchý výhon vystříhněte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.26 (?), 12.4.2008 21:12
uuuf, moc diky za odpověď, jabloně jsou zachráněné:) Ještě se to týká švestek a hrušní, dá se použít stejný postup?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 12.4.2008 21:21
Prakticky u všech stromů. Takto se nechají opravit i lípy, duby, javory a další dřeviny, které zmrší tzv "zahradnické firmy" když uříznou terminál. Uvidíte co napíší další a potom si vyberete pro vás tu nejvhodnější metodu jak stromy upravit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.26 (?), 12.4.2008 22:03
:) ani nevíte, jak se mi ulevilo..Už jsem myslela, že budem muset všechno nasadit znovu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 97.194 (?), 13.4.2008 11:13
Dobrý den. Přiznám se, že přesně nerozumím Vašemu termínu "zmršit", který je ve Vašem příspěvku uváděn. Terminál bych neuříznul pouze u javorů, což jsou dřeviny s velkými pupeny, ale u Vám uváděných líp a dubů bych střídavý řez včetně zahrácení terminálu rozhodně použil, abych založil kvalitní korunku. Prosím o objasnění. Děkuji Stanislaw.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.203 (?), 13.4.2008 22:16
Za seřezání terminálů u dubů, lip atd., nechávám prostřednictví ČIŽP dávat zahradnickým firmám tvrdé pokuty. Je to za prvé velká prasárna, za druhé poškození dřeviny, za třetí úmyslné tahání peněz z investora, protože potom musí zahradnická firma se o strom starat několik let aby byl nový terminál zapěstován. Takže na terminál arborista nesahá. jen za určitých vyjímek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.133 (?), 13.4.2008 10:43
Také v hlubším seříznutí špičáku nevidím problém. Je ale dobré dodržovat pravidlo tzv. střídavého řezu. Hlouběji seříznuté stromky vytvářejí často předčasný obrost, což je také klad.
Vítek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.219 (?), 13.4.2008 12:18
mam dotaz moje pritelkyne ma na zahrade dve jablone a jeden znamy ji je prorezaval minuly rok motorovou pilou - plodi stale stejne kvetou ale je problem v tom ze urezana pahyly vetvi sice byly zamazane steparskym voskem tak zacaly prachnivet a vyhnivat smerem dovnitr kmenu stromu takze mame obavy aby to nepokracovalo a cela kmen v tmo miste neodumrel -jde tomu nejak zabaranit?? vypalit to sptne drevo a necim natrit nebo to nechat tak at si s tim strom poradi sam?? prosim o rady na mail pavbart1 zavinac post.cz
dekuji a zdravim vas vsechny zahradkare
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|