spartan, bohemia
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 74.135 (?), 21.4.2007 0:39, zobrazeno: 71446x
Letos jsme zasadili tyto dvě odrůdy jabloní za jak dlouho budeme moct ochutnat jeich plody?Je mi jasné,že nebudu sklízet kilogrami,ale jde mi o to první jablko.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.1 (?), 22.4.2007 10:45
Bohemie mozna uzpristi rok jestli jste neskratili letorosty takuz letos plodi na konci jednoletych prirusku spartan asi az za dva-tri roky podle podminek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 27.4.2007 23:27
Dobřem jaká odrůda je tedy stejně sladká jako spartan, je taky tak křupavá t tvrdá a případně i stejně barevná a taky tak plodná? Jestli je překonaný, tak jaká odrůda je tady v tom lepší?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.35 (?), 29.4.2007 15:36
Pokud se protrhá, zalévá a chemicky ošetřuje aby nepadal, tak to je docela dobrá odrůda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.54 (?), 2.11.2010 14:10
Ze spartanem máme špatné zkušenosti a nakonec jsme stromek odstranily.Po nás i ostatní osadníci.Zasadily jsme Florinu a jsme nadmíru spokojení.Stromek napotřebuje péči, jablka jsou zdravá a taky křupavá.Když vzpomenu na zelenou a trochu nahořklou dužninu spertana, nedá se srovnat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.158 (?), 29.4.2007 20:42
Literatura tvrdí (Spartan), že se hodí do bramborářského kraje. V nadmořské výšce 450 a v zatávněném sadu úplný propadák. Malé a strupaté. "Nebrat" překonané tak jak tvrdí p. V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383), 30.4.2007 0:14
Bez diskuze,Spartan je překonaná odrůda jako mnoho jiných starších.Nechci polemizovat ani o tom,co říká o dané odrůdě literatura.Kdyby jej před 35 lety nevysadil otec,já bych to o něco později jistě neudělal,protože "nepatří" do meruňkářského klimatu jižní Moravy.Oproti řeči literatury je na abnormálně suchém místě,strupovitost téměř nemá a pokud stříkám,tak max.2-3x za sezonu,padlí nezná.Protože abnormálně rodí,tak po červnovém opadu dám 40% plodů pryč a mám přes metrák stř. velkých až větších,chuťově výborných jablek,které vydrží v nic moc sklepě občas i do března.Ač mám 14 odrůd z toho 8 rezistentů,nedám na něj dopustit.Ještě ke strupovitosti,vedle něj mám Gloster /vynikající/ též nezná oproti všem zákonitostem strupovitost a Golden,který mohu koupat v postřicích a nic naplat.Brousím pilu.Příroda,podnož,místo,trocha práce a štěstí na vlastnosti a literaturu kašle.Jako ten Golden.
Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 30.4.2007 8:24
Nestříkám, nezalévám ani nijak jinak neošetřuji a Spartan plodí perfektně kvalitní jablka každý rok. Spartan žádné nároky na ošetřování nemá, snad i proto se takhle jmenuje. Možná bych mohl protrhávat, kdybych si sehnal 8 metrový žebřík. Jediné, co by se mohlo zlepšit u novějších odrůd je výdrž jablek, vydrží tak do ledna.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|