Snížení koruny

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.121 (?)
26.7.2017 12:32

Uvedu to takto. Máme ořešák Mars. Protože větve padají do převisu tak se nakonec ukázalo, že založení korunky se spodním patrem ve výšce 1,6 m je nízko a po jeho vyvětvení je nyní nejnižší rozvětvení ve výšce 2,2 m. Přesto převisy větví spadají až skoro k zemi a mám problém projíždět pod nimi se sekačkou. Naproti tomu Sychrov a Jupiter mají nejnižší rozvětvení 0,8 m nad zemí a díky polovzpřímenému habitu postavení kosterních větví není problém si pod korunou roztáhnout slunečník nad zahradním posezením.

Jinak červen až srpen jsou optimální měsíce k tvarování větví rozporkami nebo úvazky. Na podzim a v zimě již dřevo tolik nesílí a tudíž se nevytváří tak účinně paměťový efekt od tvarovacích pomůcek.  Dejte kdyžtak fotky - poradíme s tvarováním.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 24.238 (?), 26.7.2017 8:28, zobrazeno: 3386x
Loni jsem sadil jaderničky a u jedné se mi podařilo doslova zprasit umístění koruny. Chtěl jsem záměrně vyšší kmeny i kvůli ochraně vůči větru a hlavně stínu, ale před domem jsem to přehnal a koruna začíná asi na 170-180cm. Zdá se mi to hodně, stromek vypadá jako smeták. Na jaře jsem podobný případ řešil u slivoně seříznutím na požadovanou výšku a kmínek krásně obrazil. Co myslíte, teď, skoro v srpnu, to už asi nemá cenu řešit. Počkat na jaro nebo se na to vykašlat a nechat korunu tak. Jabloň je před barákem z jižní strany. Mám strach aby tam děckám nevyrostl nějaký gigant :)

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 26.7.2017 8:49

A co se změní, když bude koruna o kousek níž? Koruna bude úplně stejně velká, jen o pár centimetrů níž, což evidentně váš problém nezmění.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 26.7.2017 9:23

teď, skoro v srpnu, to už asi nemá cenu řešit. Počkat na jaro nebo se na to vykašlat a nechat korunu tak

Přesně tak. Zvolte jednu z těchto dvou možností.

host - 24.238 (?), 26.7.2017 10:34
No, nějakou takovou odpověď jsem si podvědomě přál slyšet. Díky za názor. Nechám to asi tak. Zdenek

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.121 (?), 26.7.2017 10:59

Jestliže máte stromy kvůli stínu, tak i těch 180 cm je přijatelných. Jen to zpočátku, dokud je koruna malá, nevypadá jako "harmonicky vyvážené". Osobně bych se soustředil spíše na tvar koruny a nikoliv na její výšku.

Až bude koruna 4 m široká a 4 m vysoká, bude ten strom vysoký 5,8 m tak akorát. Podobně ale se dá udělat s větší péčí korunka deštníková a nebo "malá jako lízátko ChupaChups".

Připomínám také paradox při přepadávání větví do převisu, kdy musíte kmínek založit až o 30% vyšší. Pro bujné odrůdy tak bude lepší, než rozdivočit stromek hlubokým řezem, tak spíše uklidnit růst roztažením větví do stran (do převisu pak spadnou při stárnutí samy).

SfK.

host - 24.238 (?), 26.7.2017 11:39
Díky za reakci, Staňo, otec má právě pořád nějaké posměšky ohledně toho "harmonického vyvážení", tak mě to nakonec začalo hlodat - proto můj dotaz. Nakonec, rozumí tomu jak koza petrželi, u nás se zahrádkaření dědí ob generaci :) Jsem rád, že mě odpovědi tady odradily od zbytečného zkracování. Zdenek

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.121 (?), 26.7.2017 12:32

Uvedu to takto. Máme ořešák Mars. Protože větve padají do převisu tak se nakonec ukázalo, že založení korunky se spodním patrem ve výšce 1,6 m je nízko a po jeho vyvětvení je nyní nejnižší rozvětvení ve výšce 2,2 m. Přesto převisy větví spadají až skoro k zemi a mám problém projíždět pod nimi se sekačkou. Naproti tomu Sychrov a Jupiter mají nejnižší rozvětvení 0,8 m nad zemí a díky polovzpřímenému habitu postavení kosterních větví není problém si pod korunou roztáhnout slunečník nad zahradním posezením.

Jinak červen až srpen jsou optimální měsíce k tvarování větví rozporkami nebo úvazky. Na podzim a v zimě již dřevo tolik nesílí a tudíž se nevytváří tak účinně paměťový efekt od tvarovacích pomůcek.  Dejte kdyžtak fotky - poradíme s tvarováním.

SfK.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024