Skladovateľnosť jabĺk - 2018/2019
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.37 (?) 27.1.2019 19:42
Zdá sa, že so skládkovými chorobami nikto problémy nemá. To je určite pozitívne. Pridám ešte fotku (č.1) neúplne naplnenej debničky jablkami odrody Karneval (potomok Pink Lady), ktoré mali pri oberaní určité chyby (pád na zem, otlačenie, poranenie, chýbajúca stopka a pod.) a preto som ich nedával do pivnice, ale nechal vonku v šope, kde sú v bežných vonkajších podmienkach - teda aj na mraze, resp. vystavené kolísaniu teplôt. Je zaujímavé, že tieto čiastočne defektné plody vyzerajú napriek nie optimálnemu skladovaniu stále dobre a nepodliehajú vôbec hnilobe. Karneval tento rok naozaj zdravotne exceluje - tak v pivnici, ako aj mimo nej. IH (P.S.: No a jedno jabĺčko odrody Lucy stále "skladujem" na strome (foto 2,3) - ani koncom januára nespadlo a stále vyzerá veľmi dobre 😉).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.111 (?), 26.1.2019 9:10, zobrazeno: 16069x
Súčasná sezóna skladovania jabĺk v našich pivniciach/sklepoch je nepochybne čiastočne ovplyvnená špecifickým počasím v r.2018, ktoré spôsobilo skoršie dozretie niektorých odrôd a tiež výrazne oneskorené vychladnutie skladovacích priestorov. Iste - každý z nás má svoju polohu záhrady, svoju mieru starostlivosti o stromy a svoj typ pivnice, napriek tomu by možno nebolo na škodu podeliť sa navzájom s poznatkami, ako sa našim výpestkom darí na ich poslednom stanovišti. U mňa je to celkovo veľmi dobré, ale kazivosť (podliehanie moníliovej hnilobe) je pri niektorých odrodách výraznejšia než po iné roky. Bezchybne sa drží zatiaľ napr. Admiral, Florina, Karneval, Lucy, Braeburn, Heliodor, Idared, Ligol, dokonca aj zopár ešte nezjedených Gold Bohemií a Coxoviek. Nehnije ani Golden Del, Šampion, Jonagored, Boskoop a Pinova, ale ich šupka už začína vráskavieť. Viac než po iné roky sa objavujú nahnité plody u odrôd Fuji, Jonalord, Topaz, Rubinola, Jonathan a najmä u Merkuru. Čo je dosť výrazný rozdiel oproti minulosti, kedy napr. Merkur, Fuji a Topaz zdravotne excelovali a Jonathan v minulej sezóne dokonca prekonal všetky odrody a bol v konzumovateľnom stave ešte začiatkom augusta. V tejto sezóne príjemne prekvapuje najmä Karneval, z ktorého som nemusel vyhodiť zatiaľ ani jedno jablko. Rovnako pri Admirale a Lucy, tam to ale nie je nič nečakané. IH
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.37 (?), 27.1.2019 19:42
Zdá sa, že so skládkovými chorobami nikto problémy nemá. To je určite pozitívne. Pridám ešte fotku (č.1) neúplne naplnenej debničky jablkami odrody Karneval (potomok Pink Lady), ktoré mali pri oberaní určité chyby (pád na zem, otlačenie, poranenie, chýbajúca stopka a pod.) a preto som ich nedával do pivnice, ale nechal vonku v šope, kde sú v bežných vonkajších podmienkach - teda aj na mraze, resp. vystavené kolísaniu teplôt. Je zaujímavé, že tieto čiastočne defektné plody vyzerajú napriek nie optimálnemu skladovaniu stále dobre a nepodliehajú vôbec hnilobe. Karneval tento rok naozaj zdravotne exceluje - tak v pivnici, ako aj mimo nej. IH (P.S.: No a jedno jabĺčko odrody Lucy stále "skladujem" na strome (foto 2,3) - ani koncom januára nespadlo a stále vyzerá veľmi dobre 😉).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 184.133 (?), 25.2.2019 7:36
Jestliže je to originál brizolit, tj. prodyšná, dýchající cementová směs, pak ano. Ale pokud by to měl být nějaký syntetický nástřik, kterému se občas brizolit říká, tak ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář (682) - 182.44 (?), 28.1.2019 7:37
V pivnici mám na konzumáciu už iba odrody Topaz, Angold a Fuji. Okrem toho mám ešte Goldeny určené na muštovanie. Tu by som podotkol, že malé plody Goldenov nie sú ani zďaleka také zvráskavené ako tie väčšie. Čo sa týka konzumných odrôd, najlepšie je na tom Topaz. Hnije veľmi málo a zatiaľ si zachováva aj príjemnú sladkokyslú chuť, aj keď sa už do popredia dostáva skôr tá sladkosť. Fuji ma trocha sklamalo, jednak značným hnitím (hnijú aj nepoškodené plody) a jednak vädnutím, ktoré sa prejavuje najmä u veľkých plodov. Angold je ok, no vďaka veľmi teplému letu som ho musel obrať rekordne skoro a komzumne to nie je ono. Tiež nemám ani zďaleka ideálne skladovacie priestory, aktuálna teplota je okolo 5-6°C, čo je dosť veľa na tohtoročné obdobie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|