Sirius, Luna, Otava na Ostravsku?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?)
18.3.2011 14:12

Myslím, že na Ostravsku tyto odrůdy problém mít nebudou. Otava určitě ne, ty další nemám dlouhodobě odzkoušené. Zvažoval bych sázet  tři poměrně podobné - žlutoplodé - odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 43.222 (?), 17.3.2011 23:33, zobrazeno: 11033x

Chtěl bych jednu z nich vysadit na Ostravsku, 300m.n.m., dostatečně osluněné místo. ( Na slabší podnoži, vřeteno.) Je předpoklad, že tady bude dozrávat?  Pokud ano, je některá vhodnější, než než ostatní?  Děkuji za názory,  R.M.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 18.3.2011 14:12

Myslím, že na Ostravsku tyto odrůdy problém mít nebudou. Otava určitě ne, ty další nemám dlouhodobě odzkoušené. Zvažoval bych sázet  tři poměrně podobné - žlutoplodé - odrůdy.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 68.30 (?), 18.3.2011 15:02

a pročpak by s nimi měl být problém v 300metrech? Mám dojem, že Sirius je zrovna doporučován i do vyšších poloh...

Já v těch 300m nemám (na osluněném, chráněném místě) problém s dozráváním Goldena... 

Sirius mám, má spoustu vlastností, pro které je mi sympatický (tvaruje se sám, kvete hodně a na krátkém dřevě). Zaplodil mi zatím jenom jednou, takže bych neměl dělat velké závěry, nicméně zatím mně spíše zklamal - dužnina je dost tuhá.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 18.3.2011 18:14

Podporuji názor, že s uvedenými odrůdami by neměl mít v uvedené lokalitě problémy.

Musím se také zastat odrůdy Sirius. Považuji ji zatím z těch dubnových odrůd za nejzdařilejší. Na rozdíl od Opálu- zdrobňuje plody a má velmi tvrdou dužninu.

host - 54.208 (?), 18.3.2011 22:23

Tato otázka je správná bez uvedení nadmořské výšky.  Nadmořská výška 300 m n.m. je v oblasti Bohumína a tady už toho místa na ovocnaření moc není. Mám malý sad v oblasti Beskyd 350 m n.m. a tyto odrůdy zde velmi dobře prosperují. Problém bývá v posledních létech, kdy velmi často jsou vyhlašovány smogové dny. Toto může způsobovat špatné vyzrávání ovoce.  Pěstovní jabloní v současné době se daří rovněž v horských oblastech, kdy globální oteplování je zde aktuální.

Pokud jde o odrůdy vhodné do této oblasti, tak bych jednoznačně doporučil odrůdu Sirius.           Vladislav

host - 46.80 (?), 19.3.2011 23:36

Zdravím všechny, pokud by pán zvažoval Otavu, zkuste její vylepšení - Orion. Určitě netrpí hořkou pihovitostí, ale je proti Otavě zimní. Otava se dá jíst už ze stromu a padá.  Orion má díky Otavě bohatší vůni než Sirius a spolehlivě vyzrává jak ve dřevě tak v plodu. Ale jedl jsem Sirius z nadmořské výšky 450 m a vyběrové plody, které stihnou zežloutnout, jsou vynikající a řekl bych podle odrůdy Golden Delicius mají vyváženější poměr cukrů a kyselin, takže se ho nepřejíte.  Na můj vkus je Golden Delicius příliš sladký.  Samozřejmě na vzhled je nehezčí Luna, jelikož nemá rzivou mapu na slupce.  Sirius a  Opál bohužel ano.  Plody Siria nevyzrálé a nebo česané v nesprávnou dobu mají planější chuť. Tedy sladkost i kyselost je nevýrazná, a plody si ponechávají pouze štavnatost. Oceňuji sytě žlutou barvu dužniny. Tak a teď babo raď, co? :-)

Juraj Kafka

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 20.3.2011 8:39

S Orionem nemám žádné zkušenosti. Můžete prosím, pane Kafka, potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že Orion v běžném sklepě v lednu začíná vadnout podobně jako Golden Del.?

host - 192.253 (?), 20.3.2011 10:56

S Orionem mám asi čtyřletou zkušenost se skladováním, je bez problémů, nevadne jako GD, který jsem v loňském roce poslední zrušil.Stejně tak Sirius a Heliodor jsou bez problémů.Trochu mně vadne Otava, ale ne tolik jako GD. Také Luna nevadne, ale to mohu potvrdit jen po jedné sklizni. Pokud se týká Rozely tak mohu potvrdit výtečnou chuť i plodnost a vybarvení plodů.Jižní Morava, n.m.v.172m. Tonda.

host - 43.222 (?), 22.3.2011 0:18

Pánové, děkuji za názory. Je zmiňovaný Orion také nadstandardně tvrdý jako Sirius? Ty kameňáky moc nemusím. Možná nebude vítěze a na některé z posledních míst, co mi zbývají, půjde něco jiného. Zatím tedy nevím.   R.M.

host - 46.80 (?), 26.3.2011 20:37

V chladícím zařízení vydrží obé do března v pohodě ale musí se dodržovat vlhkost. CO vím tak vadnou luna, goldstar, golden ani ne, ale spíš nedozrlálý sirius. Vadnutí neznamená moučnatění abychom si rozuměli. Jablka si zachovávají dostatečnou šťavnatost. Neřekl bych že sirius je kameňáč, ale musí dojít. On golden a třeba der delicius nebo braeburn jsou taky kamneňáče, ale asi tvrdosti jeptišky alias železného jablka nedosahují:-)

Juraj Kafka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025