Seženu Táboritu?

host - 194.226 (?)
23.9.2012 9:37

Právě, já si myslím, že jsou to dvě jiné odrůdy, které jsou jen navenek shodně pojmenovány. Spíše jde o to, abyste pod tímto názvem např. nekoupila odrůdu, kterou vlastně nechcete. Petr L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 194.226 (?), 23.9.2012 6:47

Mě tu neni jasná jedna věc. Jestli jsem to správně pochopil, tak Dvořák popiuje Táboritu jako zimní jablko, kdežto paní Zdenula má už po ochutnávce. Opravdu je možné, že by to už teď mělo nějakou dobrou chuť? Petr L.

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 23.9.2012 7:36

Tak Táborita rozhodně zimní není. Myslím, že právě teď je v plné zralosti. Alespoň kolegyně říkala, že teď dozrává a že vydrží dobré tak dva měsíce, pak prý ztrácí na kvalitě. Když jsme ho ochutnávali, bylo slaďoučké a šťavnaté, rozhodně to nebylo nezralé jablko.

host - 194.226 (?), 23.9.2012 9:37

Právě, já si myslím, že jsou to dvě jiné odrůdy, které jsou jen navenek shodně pojmenovány. Spíše jde o to, abyste pod tímto názvem např. nekoupila odrůdu, kterou vlastně nechcete. Petr L.

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 23.9.2012 10:06

Tak to mi připadá zvláštní, že by se dvě odrůdy mohly jmenovat stejně. Pak by to ale vysvětlovalo to, co bylo psáno výše. Odrůda pana Bláhy je zimní a odrůda pana Hromadníka je zralá již nyní. Myslím, že je shánět nebudu, jelikož kolegyně říkala, že Táborita (nejspíše od pana Hromadníka) se nedá sehnat a odrůdu od pana Bláhy neznám. Zkusím tedy koupit jinou jabloň, nevím tedy vůbec jakou :-(a zkusím na jednu větev Táboritu naroubovat, nikdy jsem to nedělala, jsem naprostý amatér, ale snad se podle zdejších rad dopídím ke zdárnému konci :)

host - 194.226 (?), 23.9.2012 11:04

Mohly, ale oficiálně bude jméno vztaženo jen k jedné odrůdě a tady byl pravděpodobně rychlejší pan Bláha. Petr L.

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 23.9.2012 7:32

Článek jsem si se zájmeme přečetla, je poutavý a informace o Táboritovi působí celkem věrohodně. Počkáme, co na to řekne paní Hanča, ale píše, že se již nemůžeme na nic zeptat, takže to vypadá, že se můžeme jen domnívat, jak to bylo. Třeba si paní Hanča ještě na něco vzpomene :)

host - 9.2 (?), 23.9.2012 21:46

Nic víc opravdu nevím, do této doby jsem netušila, že existují dvě odrůdy stejného jména. Hanča

host - 247.7 (?), 2.10.2012 20:46

Dobrý den, pouze přidám pár svých poznatků. Můj děda jablka nazývá Táborit, dle vašich obrázků a popisu ale přesně odpovídá. jedná se o starou odrůdu, nikde jinde jsem ji pěstovat neviděl. Dnes jsem je sklízel a úroda bohatá, chuťově je to výborné jablko, šťavnaté a opravdu obrovské, možná jsem tak vélké jablko ještě neviděl, právě proto jsem si o něm chtěl něco přečíst a našel tuto diskuzi. Slupka mírně mastná a také potvrzuji, že postupem času ztrácí na kvalitě, zejména konzistence se zhoršuje. Také několik jablek bylo napadeno strupovitostí.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 2.10.2012 20:56

Našel jsem něco na stránkách stare-odrudy.cz, je to velké podzimní jablko.

Táborita
Lokální odrůda z Čech. Velmi plodná. Plody jsou velké, pěkné, slupka je znáčně mastná. Sklízí se koncem září, vydrží jen do listopadu. Dužnina je šťavnatá.

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 3.10.2012 18:12

No já nevím, jestli je to ono. Popis odpovídá, až na tu fotografii, tam není ta typická kališní jamka, řekla bych...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz