Rubinola nemoc kůry

host - 248.220 (?) 
17.3.2021 12:59

Když si představím, že ty spodní větvičky o třetinu zastřihnete, tak mi tam to druhé patro nepasuje... Na víc ty spodní zatím nemají ani žádný plodonosný obrost. Ale názory se různit mohou. Normálně se druhé patro zakládá 3.-4. rok po výsadbě, což by odpovídalo, ale tady bych fakt měla obavy, že teď by moc zbrzdilo růst těch spodních větví. Aby nedošlo k něčemu podobnému, jako na obrázku.     Lída

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1761) - 165.146 (?), 17.3.2021 13:45

Zdravím.Na obrázku jsem chtěl nastínit řez.Není to návod jak tento konkrétní strom máte přesně řezat.Nastínil jsem hlavně odstup spodního a horního patra pokud druhé patro založíte již letos.V reálu to budete muset stejně vyhodnotit sám.Rubinola je vzrůstná odrůda a má sklon k vyholování.Neodstraňujte proto zbytečně celé letorosty z budoucích kosterních větví.Zakraťte je a podle toho jak se budou chovat ještě letorosty zakrátit letním řezem (1/2 června).Letní řez používejte pravidelně.Letorosty do délky 20 cm nechte bez zásahu.Rubinola také plodí na koncích letorostů. jako Rubín.Potřebujete slabší dřevo a plodonoše.Na snímku je vidět slabé obrůstání.Každý letorost musíte využít pokud strom nezahustí.Pátá větev.Neodstraňujte ji celou. Zakrátit nad dvěma plodonoši směrem do korunky třeba obroste dalšími letorosty.Nenechat tuto větev přerůst (letňák) vybrané kosterní větve.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

pátá větev
pátá větev

host - 144.62 (?), 17.3.2021 15:53

Super rady, znovu díky všem! Stromek byl štěpovaný dole, místo štěpování ponecháno stejně jak bylo v květináči cca 10cm nad povrchem. Odstup patra je cca 80-100cm, první patro cca 120, potenciálně druhé 200-210, celkem stromek tak 250-260cm. Kosterní větve jsem chtěl stříhat na vniřní pupen a pak sesadit kvůli přirozenému otevření korunky. Má to smysl, nebo rovnou na vnější? Nikdo dál nerozebíral možnost nějaké choroby, mám to brát tak, že jsem zbytečně plašil, případně to zatím není evidentní či tak hrozné?

Zdravím J.S.

host - 91.196 (?), 18.3.2021 10:01

J.S.: Váš konkrétní stromek-i s přihlédnutím k méně tradičnímu zapěstování -kontejner, se může už navždy chovat odlišněji, než jsou tabulkové údaje, vztažené k odrůdě a podnoži. A snad je realita pravdivá-prodejci, někteří ne i úmyslně, v zájmu rychle prodat zamění... Tedy proto podporuju založení druhého patra z momentálně nabízených, téměř ideálně rostoucích výhonů. Choroba, jizvičky, které jsou na Vaší jablůňce jsou malé, spíš estetické, než fatální vady, doslova dětské nemoci, kterým dřevina může-za Vaší cílené podpory tzv. urůst. Dobré by bylo včas, téměř preventivně, zčásti kurativně-léčebně zasáhnout-použít postřik proti houb.chorobám-padlí, strupovitost, monilie. Sundat textilii z kmínku a opláchnout vždy i jej, taky půdu pod korunkou!

host - 91.196 (?), 17.3.2021 16:08

Tento typ jabloní+např.topaz je nadmíru plastický-stran řezu, střihu, nasazuje květní výhonky-krátké plodné větvičky a trny i na starším, předtím holém dřevě! Takže bych se o první patro nebál. A to ani pokud se už zapěstuje patro druhé. Prý byl stromek původně kontejnerový... No, teprve se ukáže, zájem pěstitele je velký bonuslaugh.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz