Rubín nebo Rubinola?
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 2.10.2012 19:49
Rubíny pěstuji přes 3O let, Rubinola je výrazně mladší. Rubín patří k odrůdám, které jsou vyhledávany škůdci a je také citlivý na strupovitost.
Jeho plody jsou oproti Rubinole větší a atraktivnější a za svou osobu mohu říci, že mi i více chutnají. Rubinola je vůči strupovitosti rezistentní, v naší oblasti, ale část té rezistence ztratila a má vůči Rubínu delší dobu skladovatelnosti, u mne do konce března. Plody Rubinoly jsou velmi chutné a vzhledově také atraktivní.
Rozhodnout se musíte sama.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.10.2012 19:49
Rubíny pěstuji přes 3O let, Rubinola je výrazně mladší. Rubín patří k odrůdám, které jsou vyhledávany škůdci a je také citlivý na strupovitost.
Jeho plody jsou oproti Rubinole větší a atraktivnější a za svou osobu mohu říci, že mi i více chutnají. Rubinola je vůči strupovitosti rezistentní, v naší oblasti, ale část té rezistence ztratila a má vůči Rubínu delší dobu skladovatelnosti, u mne do konce března. Plody Rubinoly jsou velmi chutné a vzhledově také atraktivní.
Rozhodnout se musíte sama.
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 2.10.2012 22:12
Rubín je v optimální zralosti přece jen trochu chutnější ;o). Ale jinak u nás, v chadnější poloze, vyhrává Rubinola, protože je zdravější, tj. není tak náchylná na choroby, včetně strupovitosti. I když se neubrání novým agresivním formám této choroby, pokud uskladníte jen čistá jablíčka, čistá zůstanou. Oproti Rubínu, kde strupovitost pokračuje i na uskladněných plodech, které tak dříve seschnou (scvrknou). Rubín vyžaduje speciální způsob řezu, což taky někomu dělá problémy. Rubinola se řeže "klasicky".
Nicméně, jak píše pan Vinšálek, je to na Vás.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 2.10.2012 23:08
Volila bych Rubinolu, je odolnější a řekla bych že má "svěžejší" chuť. Rubín mi vždycky od stopek ohlodali slimáci, kteří vylezli na stromek :-(( Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|