Rouby - prodej
|
|
|
|
|
|
|
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář (312) - 47.253 (?) 5.2.2014 9:51
Žádný z předřečníků zde nezmínil smutnou skutečnost, že i na kvalitních silných roubech za relativně vysokou cenu, např. ze Sempry, si snadno dotáhnete nezvané hosty - například hálčivce višňového v mém případě. Vlnovník hrušňový se u mě zabydlel pro změnu z kupovaných stromků.
Zkrátka nákup materiálu i z oficiálních zdrojů má svá úskalí. No a virózy jsou kapitola sama pro sebe - nedělám si iluze, že jsou schopni všechno ohlídat a otestovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.140 (?), 5.2.2014 12:24
To je pravda, taky mám tu zkušenost s hálčivci, přesto tvrdím, že zrovna Sempra testuje velké množství matečných rostlin každoročně, takže tam bych se viróz rozhodně nebál. Testovat musí, mají to v rámci uznávání. Rouby od nich chodí svěží a ujímaly se mi vždy dobře. ono je to taky tím, že to ořežou v prosinci a drží v chlaďáku, takže nehrozí, že by to předčasně narašilo nebo vyschlo. Rozhodně jsem proti odběru roubů zejména peckovin,,od známých´´, pokud jsem výchozí strom neviděl ve vegetaci, zaručeně si takhle lidi roztahají ESFY (často latentní) u meruněk a často taky šarku. není tam rozhodně vše, to ani při dnešní nabídce leckterých katalogů nejde, řada věcí se množí v CACu a tam to je často sázka do loterie (hlavně dovozy). U sempry je ta cena taky vyšší mj. proto, že u řady licenčních odrůd je započtena licence již v ceně oček. david
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 5.2.2014 13:15
Souhlasím s Davidem.
Co se týče odběru roubů v Sempře, tak mi ty pracovnice tam vždy říkali, ať na ně nespěchám, že mají čas až od 2. dekády ledna a záleží také na počasí.
Jinak přinést si hálčivce či vlnovníka na stromku ze školky není pro drobného pěstitele až tak neobvyklé. Záleží na serioznosti a zejména důslednosti školkaře.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petronela - (2) - 12.16 (?), 5.2.2014 20:15
Děkuji všem za reakce. Vyzkouším tu Sempru. Kdo jste přeroubovával stromek, kolik oček jste cca objednávali? Chtěla bych přeroubovat střední jabloň asi tak o 5 větvích, počítala jsem že když na každou větev dám 4 rouby o cca 5 očcích, bude to celkem 100 oček, ale to se mi zdá nějak moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 5.2.2014 21:40
Z Sempry Litoměřice jsem objednal po jednom, dvou roubu/výhonu od odrůdy.Z každého jsem udělal větší počet jednoočkových-dvouočkových roubů.U hrušní se ujalo 100% roubů. Hrušně se nejlépe roubují(jabloň je taky jádrovina,bude to obdobné), a ujímají, a já s oblibou říkám, že by stačilo rouby naházet za kůru jako šipky z dálky, a stejně se ujmou.Moje rezimé- v případě nouze u hrušní ,které mají dostatek mízy postačí jednoočkové rouby, nebo i dvouočkové.
Samozřejmostí pro úspěšné naroubavání jsou vitální rouby s dostatečnou zásobou zásobních látek,pěčlivé,přesné řezné úkony,a v neposlední řadě dostatečné zatření řezných ran,hlavně konce roubů štěpařským voskem.U takto krátkých robů je důležité,aby po naroubování neuschly.Můžete je před roubováním na pár hodin ponořit do vody,aby natáhly vláhu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 6.2.2014 10:30
...střední jabloň asi tak o 5 větvích, počítala jsem že když na každou větev dám 4 rouby o cca 5 očcích, bude to celkem 100 oček, ale to se mi zdá nějak moc....
Podle průměru přeroubované větve určíme kolik roubů umístíme po obvodu přeroubované větve, aby rouby táhly mízu, a aby se nám zdárně hojila řezná rána.V pozdějších létech po částečném zahojení některé přebytečné rouby odstraníme, a v konečném důsledku necháme 1~2 roubů růst.Takže pokud bych nechtěl přikupovat nadbytečné množství roubovacího materiálu, stačily by na jednu větev 2< dvouočkových roubů.Standartně se roubuje tříočkovými rouby.Rozhodně bych neplýtval pětiočkovými rouby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|