Roubování
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.26 (?) 24.7.2013 12:21
Na to ze ste vrublovali jablone, to velky uspech nie je, no kazdy nejako zacinal. Ja vrublovanie do boku nepouzivam, a vrublovat na hlavu, je neviemako. No za kôru sa ujimaju vyborne, aj ked su vruble odobrane zo stromu na strom a ciastocne narasene, takze odporucam pri silnejsich konaroch pouzit vrublovanie za kôru.
Inak tento rok som privrubloval do mladej ceresni dalsie 2 sorty, vrubloval som anglickou kopulaciou, mierne narasene vruble boli odobrate zo stromu a putovali postou z CR na SR, a z 4 vrublov sa mi ujali 4 a niektore uz maju prirastky aj viac ako 30cm. Nepisem to preto aby som sa chvalil, len chcem poznamenat ze aj takto sa to da.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barryn - (40) - 167.44 (?), 27.10.2013 16:27
Scháním rouby rezistenzních odrůd jabloní, především odrůdu Rozela, Opál, Rajka či Rubinola. Může mi někdo poradit na koho se obrátit? Děkuji předem za odpověď Radek Barkman
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 27.10.2013 23:37
Dobrý večer,
jednou z možností je objednat si rouby v Sempře Litoměřice. I při relativně vysoké ceně za jedno očko počítejte s tím, že poštovné a balné převýší cenu několika roubů pro zahrádkáře, vyplatí se to jen pro velkopěstitele. Na druhé straně kvalita roubů je vysoká a nikdy jsem neměl tak vysoké procento ujmutí jako při roubování roubů ze Sempry.
Druhou možností je poslat mi na adresu bim(zavináč)mybox.cz svou adresu a počkat, až Vám je začátkem jara pošlu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 24.11.2013 23:32
Mám tu zkušenost, že višeň jde na třešeň a dobře to roste, ale opačně je to vždy problém a to obě mají kulatou pecku. Osobně bych asi višně použil pouze pod sakuru.
Pokud se jen potřebujete učit, jak udělat co nejhladší a nejčistší řez na kopulaci, je právě špatná afinita nejlepším testovacím prostředím. Při velmi hladkém a čistém řezu vám to sroste. Ale růst bude asi jako "když se budete snažit mít J-TE-E podnoži vysokokmené odrůdy jabloní" nebo slabší. Stejně tak jako kdybyste to chtěl dát na střemchu (Prunus padus). Pokud nebude koupulační řez dost hladký a čistý, pak se vám srůst různě vyboulí a zpravidla do dvou let rozlomí (tedy pokud to vůbec sroste).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.30 (?), 1.1.2014 10:57
Zdravím, poraďte. Na podzim jsem zasadil špičák - origo podnož pro roubování. Mohu hned na jaře oroubovat? Bude dostatečně zakořeněná? Díky
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 1.1.2014 11:44
Zkuste se zamyslet nad tím, co se myslí pod postupem roubování v ruce.
Pracovník je v hale/pracovně a přináší si rouby i podnože z místa založení, provede roubování a pak štěpovance odnáší do místa založení. Výsadba se provádí na jaře. Běžné je to u růží, vinné révy,... ale i u ovocných stromů. Používá se ve velkovýrobě, aby zkušení pracovníci v případě nepříznivých klimatických podmínek nemuseli sedět doma nebo dělat náhradní práce.
Zakořenění neřešte, určitě bude mít náskok proti sázení rostliny roubované v ruce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|