Řez letní jabloně po zimě
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 12.4.2013 16:06
Dneska vykazuju tady na netu zvýšenou činnost v zapěstování stromků po výsadbě.Už mě z toho bolí ruce ,a moje vlastní na zahradě jsou stále zarostlé.Ale těší mě, že moje rady nejsou "konečné řešení otázky",proto ať se vám to líbí,nebo né-směle do toho.
V tomto případě bych korunku sestříhal více, proto aby vyrašilo více nových výhonů na kmínku, aby byl později větší výběr volby.Ustřihnul bych taky křivé pokračování terminálu, a doufal bych, že vyraší nový výhon ze kterého vybereme terminál blíže osy kmene.Za rok bude určitě vhodnější doba volby, které výhony zůstanou, a které odstraníme.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 167.77 (?), 11.4.2013 15:50, zobrazeno: 5329x
Prosím zkušeného zahradkáře, který by mi poradil, jak ošetřit tuto letní jabloň PIROS, je sázená na jaře r. 2011. Je okousaná zvěří a polámaná..nevím, jak dál. Prosím pomote, děkuji moc B
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.77 (?), 11.4.2013 15:52
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 16:06
Dneska vykazuju tady na netu zvýšenou činnost v zapěstování stromků po výsadbě.Už mě z toho bolí ruce ,a moje vlastní na zahradě jsou stále zarostlé.Ale těší mě, že moje rady nejsou "konečné řešení otázky",proto ať se vám to líbí,nebo né-směle do toho.
V tomto případě bych korunku sestříhal více, proto aby vyrašilo více nových výhonů na kmínku, aby byl později větší výběr volby.Ustřihnul bych taky křivé pokračování terminálu, a doufal bych, že vyraší nový výhon ze kterého vybereme terminál blíže osy kmene.Za rok bude určitě vhodnější doba volby, které výhony zůstanou, a které odstraníme.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.77 (?), 12.4.2013 18:33
Hm, děkuji za radu, myslela jsem, že bych zkusila ten šikmý "pokračovatel" terminálu, vyvázat a pokusit se ho srovnat..Nebo to nemá cenu, myslíte si, že když ho úplně odstřihnu, že vyraší nějaký "budoucí" terminál?
Nebo mě ještě napadlo ty delší větve, které jsou dobře rozvětvené na první pupen..a zbytek odstřihnout na větevní kroužek?
Ale pokud odstřihnu ten šikmý terminál úplně, myslíte, že naroste další?
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 18:58
Vyvázat a srovnat jste ho měla mnohem dříve, když byl ještě tenčí, ohebný v bylinném stavu.Dnes když je už hrubý zdřevnatělý se to uspokojivě nepodaří.
Naroste další výhon pokud tam jsou viditelné pupeny-stačí i malé, a pokud nejsou, tak jen v případě, že je stromek dobře zakořeněný, dosti seřezaný, potom vyraší ze spících oček.Když ani potom né, tak se mi osvědčilo ohnout nejbližší nový výhon, který roste z terminálu vyvázat nahoru jako pokračování stávajicího.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.77 (?), 12.4.2013 19:07
Ani jsem to nějak nepostřehla, že je už tak silný, po každé zimě, se doláme nebo ho srny ožerou..lini se polámal a letos zas ho něco sežralo..Před zimou jsem tam měla takový kolík a uvázala jsem to, ale asi málo..takže mi radíte úplně ho seřezat /na vetevní kroužek nebo nechat nějaký pupen, pokud tam bude?/ A ty dva co stojí pěkně proti sobě, bych uřízla na 1. vnější pupen, aby lépe pouštěl.. a zbytek bych asi seřezela na ten větevní kroužek=úplně/
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.77 (?), 12.4.2013 19:28
Ano tak to udělám a zamažu, mám takový šedý krém na stomky..a ty 2 větve přímo pod tím terminálem střihnu na to 1 vnější očko/nebo je to moc?/ a tu třetí poslední ustřihnu úplně..a ty 2 malé pahýlky zkusím střihnout na 1 očko, protože se mi zdají dobře umístené..ale jestli se ujmou nevím..
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|