Rez jadrovin 2019
|
|
 |
 |
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?) 22.1.2019 14:04
No konečně! Už jsem si myslel, že veškeré rady (mé nevyjímaje) se povedou v duchu: "Tak, jak to děláte, je špatně... správně je to tak a tak, jak to dělám já,...a tady jsou výsledky..." Nikdy jsem neřezal stromek jako lajci, ani se k tomu nechystám - ostatně žádný ani na semenáči mi tolik neroste. Ale líbí se mi, že o řezu přemýšlí, má znalosti a nebojí se zkoušet.
...najväčšia frajerina je ak pri minimálnom reze získavate maximálnu úrodu kvalitných plodov
Svatá pravda, ovšem relativní. Koukněme na ni z druhé strany: Ruku na srdce - kdo z Vás opravdu nerad stříhá stromky a koho naopak už od ledna pálí nůžky v dlani? Který zahrádkář miluje probírku plůdků a na druhé straně - kdo má hrůzu z nekonečného trhání těch drobných kulatých potvor?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.215 (?), 21.1.2019 23:47
Lajci: v mojom predchádzajúcom príspevku vidíte fotky - je to úroda z r.2018, Florina na M9(!), 12-ročný štvrťkmeň. Pri tomto strome (výška je takmer 4m) v žiadnom prípade neodstraňujem celé konáre, aj keď majú 4 roky, alebo aj oveľa viac. Maximálne robím podľa potreby presvetľovací prieklest a - to čo je podstatné - obnovujem ak je to potrebné krátky rodivý obrast na kostrových konároch ako aj konároch ďalšieho "rádu", ak je tento prestárnutý alebo prehustený - bez nutnosti kompletného odrezávania celých viacročných konárov. Strom si bez problémov zmladzuje rodivý obrast na týchto trvalých starších konároch (viď foto tu). Že sa aj pri tomto veku stromku na M9 nejedná o druhotriedne plody, je myslím z fotiek zrejmé. Podľa mňa je kontraproduktívne že sa snažíte za každú cenu dosiahnuť malú korunu pri silno rastúcich stromoch na semenáči, je to proti prirodzenosti ich rastu. Čo sa týka Solaxu, neviem či v tom máte jasno, tam je totiž základným princípom že žiadne trvalé konáre nie sú, ale sa cyklicky obnovujú keď dosiahnu určitý vek resp. hrúbku. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 22.1.2019 11:21
Lajci: Tou Florinou som chcel povedať toľko, že odstraňovať CELÉ 4-ročné konáre považujem za nezmysel, obzvlášť pri jabloni na semenáči. Rezom ako ho aplikujete Vy nespravíte z jablone broskyňu, stále budete rezať - s prepáčením - ako Meckie Messer, a strom na semenáči bude vyrážať nové a nové bujné výhonky. Proste s ním budete neustále zápasiť, pričom dosiahnutie adekvátnej plodnosti (naplnenie potenciálu stromu) na takomto "znásilňovaňom" strome je nanajvýš pochybné. K tomu začiatku debaty a Vášmu volaniu po rade - tá moja znie: ak chcete mať stromky nízkeho vzrastu a oberať ich zo zeme, tak tie semenáčové vykopte, zasaďte si stromčeky na slabšie rastúcich podpníkoch, vymazlite si ich tvarovo aby Vám vyhovovali a budete spokojný. Ale samozrejme je to na Vás ako sa rozhodnete, len prezentujem svoj názor na Váš problém. Aby som parafrázoval ing.Fidlu - najväčšia frajerina je ak pri minimálnom reze získavate maximálnu úrodu kvalitných plodov. Vy to máte, obávam sa, presne naopak. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.96 (?), 22.1.2019 12:31
Já si taky myslím, že nyní zařadit zpátečku už nemá moc cenu. Hlavně proto, že Vás to pane Lajci už nebude bavit to dělat jinak, než chcete, nebo než jste si naplánoval. Není totiž nejdůležitější, kolik z jednoho stromku naplníme bedniček, ale jestli nás to baví. A pokud někoho baví experimentovat, tak ať chutě experimentuje!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?), 22.1.2019 14:04
No konečně! Už jsem si myslel, že veškeré rady (mé nevyjímaje) se povedou v duchu: "Tak, jak to děláte, je špatně... správně je to tak a tak, jak to dělám já,...a tady jsou výsledky..." Nikdy jsem neřezal stromek jako lajci, ani se k tomu nechystám - ostatně žádný ani na semenáči mi tolik neroste. Ale líbí se mi, že o řezu přemýšlí, má znalosti a nebojí se zkoušet.
...najväčšia frajerina je ak pri minimálnom reze získavate maximálnu úrodu kvalitných plodov
Svatá pravda, ovšem relativní. Koukněme na ni z druhé strany: Ruku na srdce - kdo z Vás opravdu nerad stříhá stromky a koho naopak už od ledna pálí nůžky v dlani? Který zahrádkář miluje probírku plůdků a na druhé straně - kdo má hrůzu z nekonečného trhání těch drobných kulatých potvor?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 22.1.2019 18:57
Myslím, že jste uplně nepochopili princip solaxu. Je to tvar vhodný pro bujné triploidní odrůdy jako je Jonagold. Větve se zde příliš neobměňují. Zrovna pro příliš bujné stromy by mohl být smuteční tvar stromu východiskem. On ten 1.2m dlouhý kolmý letorost nebude mít tendenci příští rok nasazovat květní pupeny. Pokud se ale dostane do převislé polohy, nastartuje se plodnost. Samozřejmě, že to bude boj s vlky, protože ten strom bude chtít růst nahoru.
Další možnosti jsou kroužkování, podřezávání kořenů, odstranění kůry na kmeni a přemostění slabou podnoží, využití fytohormonálních přípravků a poenickeho kroužek.
V situaci, kdy je nedostatek vody a nadbytek myší není od věci zkusit i bujnější podnože. Kdo si hraje nezlobí.
V.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|