Rada při výběru jabloně
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 8.93 (?) 8.10.2019 13:19, zobrazeno: 4235x
Dobrý den,
rád bych se zeptal na Vaše doporučení při výběru 2 jabloní. Strávil jsem desítky hodin procházením internetu, včetně zdejších vláken. Poloha 220 m. n. m., jižní expozice, chráněná poloha, středně těžká černozem, sušší (mikroregion Kosířsko u Olomouce). V konečném výběru mi skončily z těch letních/podzimních discovery, dolores, ametyst, krasava a bohemia. Ze zimních pak angold, topaz, lipno, opál a rajka. Jde mi o odolnější odrůdy vůči padlí a strupovistosti, bez nutnosti větší chemické ochrany.
Ve druhé části otázky bych se Vás rád zdvořile dotázal, zda v okolí Olomouce neznáte nějaké další ovocné školky/zahradnictví, které by mohly mít v sortimentu výše zmíněné odrůdy naroubované spíše na semenáči. Koncem měsíce mám v plánu vyzkoušet ovocnářství v Mezicích (Florcentrum, Pražáka v Droždíně, pí. Harazímovou a Zmeškalovou už mám projedou).
Moc děkuji za každou Vaši reakci, postřeh nebo radu. Jsem začínající zahrádkář a rád bych pro svoji nově založenou rodinu v budoucnosti ze zahrádky jen to nejlepší... :-)
Radek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.120 (?), 15.10.2019 21:42
Zdravim, ja som kupila Rajku, Topaz a Lipno na A2 u Kubacka v Strilkach cestou z Brna na Slovensko, velmi pekne stromky, rastu aj v nasej ilovitej pode, minuly rok som tam dokupila aj Heliodor, ale ten mali len na MM106. Ale aj s nim som spokojna. Kupila som tam aj hrusku Armidu na semenaci, neviem, ci ju niekto nehladal, ze chce kupit. V ponuke na nete ju nemali, ani som o nej predtym nepocula, zatial rastie, tak dufam, ze bude dobra. Ale chcela by som sa spytat, ci nemate skusenosti s Lipnom, tento rok zarodilo prve jablcko, ale malo skvrnitu pehavitost ako jonatanky. Druhe uz nebolo, ze by som mohla porovnat, ci je to tak. V pomologiach som sa o tom nedocitala, naschval som vyberala odrody, ktore tym netrpia, lebo nasa jonatanka je sama bodka a striekat vapnikom na list sa mi moc nechce. Hela
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.124 (?), 5.11.2023 20:41
Lipno je kazdy rok sama bodka, horsie ako u Jonatanu, tam sa skvrnitost objavi az pri skladovani, prestepujem Lipno na Fuji. Som sklamana, ze o tom nikde nepisali, len to, ze je rezistent a nenarocne na pestovanie. Ale ma to aj vyhodu, naucila som sa stepit stromky😀 Hela
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.124 (?), 5.11.2023 20:48
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 18.145 (?), 6.11.2023 13:32
S tímto problémem jsem se setkal u odrůdy Admirál, Lipno mám čisté.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.124 (?), 6.11.2023 23:09