Tato má odrůda na úvodu vlákna, však konzumně vydrží tak do Vánoc, dochází k jakémusi scvrkávání a vatovitosti a to není skladováním, vedle jsou red deulicius a ty vydrží do května.
Nechci se hádat, ale dost o tom pochybuju. Zeptám se jinak, Jak je tato informace stará? 10, let? 20 let? Všichni tady přeci víme, že Váš Spartan už byl dávno prohnán komínem...
Ing. Fidla
Mýlíte se pane Fidlo. I když zruším celý strom neosvědčené odrůdy, jednu větev odrůdy si obvykle někde ponechám. Poslední Spartany mám ještě na stromě. Ostatně tady jsou.
V minulosti jsem tak činil. Když jsem zjistil, že nedosáhnu kvality plodů jako v teplé nížině, zbavil jsem se největších chuťovek - zimního kalvilu, Coxovy, Jonathanu, MacIntoshe, Goldenu, všech mutací Red D., a to úplně. Dnes už bych to neudělal.
Na fotech Malináče jsou na slupce vidět pravidelné tečky, ty já nemám. A také není dužnina pod slupkou načervenalá apod, ale bílá až nádechem do zelena. Svrkávání se vyskytuje zejména u maličkých jablíček velikosti Panenských, je možné že ty svrkávající nejsou také skliznově zralé v době trhání. Jablon je stará, silně nemocná a silně zastíněná z jihu, takže to může také ovlivnit zralost, vybarvení slabší a trvanlivost.