Prosba o určení odrůdy
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 147.90 (?) 13.2.2012 18:38, zobrazeno: 9144x
Zdravím vespolek.
Když je venku taková zima a není o čem diskutovat, prosím o určení odrůdy. Je to určitě "stará" odrůda, historii stromu neznám. Je to vysokokmen, starší než 40 - 50 roků. Zimní jablko, teď už trochu vadne, má před sebou tak ještě měsíc. Není to úplně typický koženáč, rzivosti je na slupce málo. Chuť nic moc, není příliš kyselé ani sladké, ani aromatické. Používáme ho v kuchyni.
PP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 16.250 (?), 13.2.2012 20:46
Tak podle otevřeného renetového kalichu a vzhledu mě to připomíná Bleheimskou renetu. Ovšem píšete, že je v chuti nic moc, v literatuře se píše, že by měla být chuti dobrá a já sám jsem tuto odrůdu již dlouho nejedl, takže je to jen tip. Možná pokud by bylo více informací např. Blenheimka dost dobře nedržela na stromě a plody padaly, velikostí např patří mezi velká jablka - na našem stromě se našly plody s průměrem i kolem 15cm. Kdysi dávno jak jsme je trhali tak některé plody nepropadly dírou v trháčku. Náš strom býval asi 25 metrů vysoký, kmen měl cca 1m v průměru a nejnižší větve byly ve výšce zhruba 10metrů, takže jablka, které spadly se většinou rostříštily a ani z nejvetším žebřem se toho moc neutrhlo. Jelikož ale byl kmen prasklý a dutina v něm zaléta betonem museli jsme ho skácet, aby nahodou nespadl na dům. Dnes lituji, že jsem si z něj nevzal rouby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.78 (?), 14.2.2012 8:10
Zdravím, to bylo foceno s bleskem? Hezky je tam vidět šťavnatost dužniny, ale nejsem si jist, zda-li to nezkreslilo její barvu. Vídím tam žlutobílý podklad, místy prozelenalý. Mě to na první pohled připomělo Zlatou renetu (Parménu). Otázkou je, zda-li je ta chuť konstantně horší kvality, nebo se zhoršuje skladováním. Někomu by to mohlo pomoci při přesnějším určení. Petr L.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 14.2.2012 20:09
Blenheimská není špatný tip, já bych řekl spíše Sudetská reneta. Blenheimská jsou obrovské stromy, Sudetská spíše střední, listy mají šedavou barvu.
Ondra
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 14.2.2012 20:28
Podívejte se třeba sem.
P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 17.2.2012 8:09
Máte pravdu pane Miloši, Sudetka má sice otevřený kalich, ale i kališní lístky. Tak potom mám další tip, odrůda Albrechtovo, jeden z četných potomků krále štrůdláků, Cara Alexandra. Chybějící úšty jsou pro něj typické, seděla by i ta průměrná chuť. Co vy na to? Není to ta odrůda, na niž si nemůžete vzpomenout? Mimochodem myslel jsem že sadaříte někde na Vysočině a vy jste od Bludova...?
Ondra D.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.226 (?), 17.2.2012 21:09
Tato odrůda dle mého názoru je BANCROFT. Jedná se o zimní odrůdu, která se prodávala u nás v padesatých letech. Pochází z Kanady z roku 1930. Není to Albrechtovo ani Sudetská. Vladislav
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|