Proč se zkracuje terminál? A co je štrůdlák?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 128.2 (?), 18.11.2009 23:41, zobrazeno: 14486x
Vysvětlil by mi někdo, proč se zakracuje terminál při výsadbě? Proč nemohu špičák nechat růst bez řezu?
Které odrůdy jsou štrůdláky a jaké musí mít kvality, aby se jim tak říkalo?
Děkuju. Romana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 19.11.2009 7:10
Dobrý den paní Romano. Zkusím to tedy já. Pokud necháte špičák růst bez zakrácení, sám o sobě bude poměrně neochotně zakládat postraní větve. Této vlastnosti se říká terminální či dominální apikace a znamená to, že nejvýš postavený pupen je nejlépe vyživován. No a v důsledku jde o to, že skloněné větve zakládají květní pupeny, které u ovocných důvodů jsou logicky žádané, protože přinesou plody. Jsou ale odrůdy, které se poměrně ochotně větví, takže toho se dá využít. No a štrůdláky jsou jablka vhodná do štrůdlu. Odrůd je celá řada, ale asi takový hodně používaná je odrůda James Grieve. Asi tak. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 19.11.2009 7:55
V dnešní době je trend nechávat terminál (u alejových stromů). Strom vytvoří přirozenou korunu a ošetřování je drahé... Proto se sází stromy s balem.
V případě ovocných stromů (nižších tvarů) potřebujem vytvořit korunu podle svých představ. Výchovný řez je u většiny odrůd nutný.
Ovocné stromy kupujeme prostokořené. Kořeny utrpí při přesazování. Úměrně ke kořenům se musí zkrátit i vršek. Jinak bude strom živořit.
Štrůdlákem se rozumí odrůda vhodná ke kuchyňskému zpracování. Takže velké jablko. Třeba ´Boikovo obrovské´. Dříve se odrůdy rozdělovaly na stolní a hospodářské. Stolní byly vhodné pro tržní účely a hospodářské pro zpracování, jako krmivo...
Souhlasím s panem Stanislawem, že z dnešního hlediska je JG vhodná odrůda na domácí zpracování. Je to ale i stolní odrůda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.28 (?), 19.11.2009 10:11
Jablka střední až větší velikosti, pěkně vybarvená, bez vzhledových vad, v optimální konzumní zralosti, chuťově zajímavá ap. u nás v rodině používáme jako stolní (nebo též jinak řečeno tržní). Ostatní jablka (např. drobnější, méně vybarvená, flekatá, chuťově méně zajímavá nebo přezrálá - moučná ap.) využívá manželka na přípravu štrůdlu, ovocných přesnídávek ap. Stejně se to loupe, dochucuje cukrem a jinými ingrediencemi, dle způsobu využití. Např. takové tkzv. štrůdláky, nastrouhané s mrkví a zakáplé citronem, jsou též bašta.
Rozkošný
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.16 (?), 19.11.2009 10:55
Pod pojmem štrůdlák znám jablka kyselejší chuti.Používala se strouhaná jako náplň štrůdlu nebo buchet.Buchty z kynutého těsta byly někdy velikosti cihly. Nejlepší štrůdláky byly Ontario, Bojkovo,Zelenče rhodoislandské. Zkuste udělat štrůdl z některé z těchto výrazně nakyslých odrůd a potom z některých fádně sladkých jablek z hypermarketu.Uvidíte, spíše vychutnáte, že výraz štrůdlák vůbec nelze považovat za hanlivý, jak by se na první pohled zdálo.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.2 (?), 19.11.2009 21:23
Děkuju všem. Vidím, že na definici štrůdláku jsou různé názory. Minule pán v sadu, kde jsem kupovala jablka, říkal, že chce štrůdláky a kupoval Elstar, dělal, že je "in". Babička pekla ze sladkých jablek, celý rok, hned, jak nějaká začala padat. Měli jsme na zahradě takové hnusné, zelené, kdyselé, vždycky flekaté, a myslím, že se z něj raději nedělalo nic. Teď přemýšlím, které odrůdy začít pěstovat, když mám konečně zahradu. Kupovaná jablka jsou dost o ničem. Můžete mi poradit, které staré odrůdy bych si měla vysadit? Na jídlo - něco fakt zajímavého - a do štrůdlu. Tak 4 - 5 stromů chci. Romana
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |