Priamorodiaca jablon

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.182 (?)
30.8.2012 10:36

Strom bude takový (bude-li), jaký vypěstujete - špičák - korunku založíte z vybraných pupenů ve zvolené výšce (já zakládám velmi nízko, na vřeteno, postupně se samo zvyšuje na zákrsek...). Z Topaze by mohl být rozložitý strom.

Gratuluji k synovi - zahrádkáři. Zdravím Vás i synka. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.137 (?), 28.8.2012 10:40, zobrazeno: 7553x

Na jar pri strihani jabloni sadil odrezky do zeme. Jeden z nich sa chytil. Co mozem ocakavat od priamorodiace jablone (odroda Topaz)? Nastupi do rodivosti? Kedy? Na ake choroby bude citliva? 

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 11.236 (?), 28.8.2012 17:11

Velmi zajímavý výsledek řízkování. Použil jste stimulátor?

Má už Váš řízek kořeny? Nebo jen vyrašil a tím to skončí?

Pokud zakoření, očekával bych první květy 3. - 4. rokem - nespěchal bych, raději první květenství ještě odštípnout.

Vlastnosti pravokořenného stromu by měly být shodné s původním cv Topaz - t.j. rezistent.

Sdělte prosím další zkušenosti. Zdravím. J.

host - 13.136 (?), 30.8.2012 10:20

To sa moj 5-rocny syn hral na zahradku a sadil odrezky do volnej pody. Jeden sa nahodne ujal, je riadne zakoreneny, uz ma aj prirastky viac ako 50cm.

Budem zvedavy, co bude dalej, hlavne netusim aky velky bude strom.

O poznatky sa samozrejme podelim.

dakujem

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.182 (?), 30.8.2012 10:36

Strom bude takový (bude-li), jaký vypěstujete - špičák - korunku založíte z vybraných pupenů ve zvolené výšce (já zakládám velmi nízko, na vřeteno, postupně se samo zvyšuje na zákrsek...). Z Topaze by mohl být rozložitý strom.

Gratuluji k synovi - zahrádkáři. Zdravím Vás i synka. J.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.8.2012 10:54

Nu, pane Jaroslave, buď to píšete  nepřesně nebo nás malinko houpete, Pokud založíte korunku nízko - na vřeteno, tak se kmínek sám od sebe nezvýší na zákrsek. Jedinou možností je, že časem odřežete nejnižší větve a založíte novou korunku výše.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 9.182 (?), 30.8.2012 17:13

Nuže, pane Miloši, pokud si pěstuji stromek ze semenáče (nebo pravokořenný), tak mi z očka nebo roubu obvykle roste vřeteno, které si rozhodí větve podle svého. Samozřejmě jej mohu upravit na 1/4 kmen nebo 1/2 kmen vyslepením pupenů, jak se to dělá ve školce, ale prodlužoval bych tak výchovu. Vřeteno roste a vlivem apikální dominance spodní větve někdy zaostávají, zarodí,  odříznu je a mám zákrsek (v rámci zimního řezu). Korunku si stromek vytváří sám, já se jen snažím nehnat jej do výšky.

Po odřezání nízkých větví nemusím nic nového zakládat. Různé cv mají samozřejmě různý charakter přirozeného růstu.

Výhody - obvykle ranější úroda (2.-3.rokem), přirozený růst bez násilných zásahů, snadná úprava s ohledem na sousední stromy, snadné formování zaštipováním v létě atd. Při 120 stromech se mi to osvědčuje.

Občas kupuji stromek ze školky (nová odrůda, zdroj roubů) a moje stromky jej rychle předčí v růstu a životnosti. J.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.8.2012 17:52

Takto tomu samozřejmě rozumím, při Vašich znalostech bych si ani nic jiného nemyslel. Jenom jsem si říkal, že někteří čtenáři by si větu:
...korunku... já zakládám velmi nízko na vřeteno, postupně se samo zvyšuje na zákrsek...
mohli vyložit tak, že stromek si svým růstem sám prodlouží kmínek na zákrsek.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 30.8.2012 18:50

Zrovna Topaz bych pravokořený nechtěl. Kmen trpí nekrózami. Tuto odrůdu bych rouboval do korunky. Nízko štěpované a zpravokořenělé Topazy nemívají v běžných podmínkách dlouhou životnost.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 11.198 (?), 31.8.2012 15:57

Máte pravdu, p.Miloši, ve snaze o stručnost mě nenapadlo, že by to někdo mohl pochopit, jak říkáte.

Jsem jen praktik a "samo" je u mě "strom + zahrádkář".

Zdravím. J.

host - 78.10 (?), 2.9.2012 9:27

Právě že většina laiků to pochopí tak, tak říká pan Vysloužil. Tohle je právě jeden z těch rozšířených omylů v ovocnaření, tedy že kmen se může prodlužovat. Podobně jako absolutní nepochopení principů řezu u většiny lidí. Jinak co se týče řízku z Topazu, nemám moc velkou důvěru ve vegetativní množení ovocných druhů, které rostou jako strom. Je to dosti nepřirozené na rozdíl od keřovitých stadií- rybíz, angrešt, či lián- réva, kivi, kde úspěšnost řízkování, nebo oddělování, či hřížení bývá vysoká. To že má váš řízkovanec takové přírůstky ještě nemusí znamenat že má úměrně tomu vyvinuté i kořeny, může to dost táhnout se zás. látek ve dřevě. Uvidíte v dalších letech, samozřejmě Vám přeju aby strom prosperoval.

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024