Přehnojení hnojivem na list
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 45.170 (?), 22.5.2011 17:27, zobrazeno: 10442x
Tak se musím pochlubit.,,Podařil,, se mě po 35letém zahrákaření husárský kousek.Pěstuji na zahradě převážně ve stěně 22 jabloní a při postřiku proti strupovitosti a padlí vždy jsem přidával hnojivo na list, poslední leta převážně Vegaflor. Při postřiku v první třetině května jsem sáhl po hnojivu Kristalon-Plod a květ. Chyba se nestala při tomto,,uzmutí,, manželčina osvědčeného hnojiva na balkónovky, ale v mé ignoraci číst návod. Na 10L postřiku jsem dal 2,5x větší dávku než je doporučeno, což jsem zjistil již druhý den po postřiku, že je něco divně. Listy začaly na 5 jabloních v mírně rozdílném rozsahu vadnout a dostávat hnědavý nádech.Dnes jsou 3 totálně hnědé-zvětší časti již holátka, dva tak napůl.Kristalon obsahuje asi 2,5x více dusíku než Vegaflor, který jsem poslední dobou již dával,,od oka,, a vše v pohodě.Tohleto ale bylo,,nějak moc,, !!! Je zajímavé, že většině stromům se nic nestalo a některým to dokonce prospělo /nejvíce broskvoním/.Má někdo za sebou podobnou,,zkušenost,, a radu co teď s tím -čekat až se strom sám vzpamatuje nebo mu nějakým, pro mě neznámým způsobem, pomoct?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 22.5.2011 17:56
Taky při postřiku loňi švestek calypsem.Normálně přidávám k tomuto postřiku hnojivo na list, které je baleno v litrové láhvi lehce zaměnitelného s lokálním herbicidem(teď nevím jeho název),který užívám na plevel.Smíchal jsem tedy calypso s tím herbicidem v postřikové láhvi chystajíce se na švestky.Naštěstí jsem na to přišel včas, a při dnešních drahých cenách postřiků jsem celý obsah vylil do kanálu.Ještě teď, když si na to vzpomenu, co by se mohlo stát, kdybych postříkal celý sad mě mrazí.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.208 (?), 22.5.2011 20:39
Předávkování dusíkem se běžně používá pro odlistění na podzim (6% roztok). Vlastně to odnesly jen listy, které se ještě v létě objeví. Za rok by se mohly stromky zpamatovat úplně. Horším případem je přehnojení do půdy, kde by se stromny z toho nevzpamatovaly. Zatím bych čekal na pořádný dešť. Vladislav
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.51 (?), 22.5.2011 22:37
Možno by stálo za pokus ošetriť jablone stimulátormi rastu typu Sviton Plus či Atonik Pro, ktoré tu nedávno spomínal p. Václav, ale listy jabloní spálené dusičnanmi v Kristalonu už asi nebudú schopné absorbovať tieto regeneračné látky. Po opadu listov vyrašia počas leta nové. V 90.rokoch mi takto raz shodili listy všetky tri goldeny v rade jabloní- nie zásluhou postreku, ale zničila ich chrastavitosť. Uprostred leta vyzerali ako cez zimu, ale na budúci rok bolo zas všetko OK. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.51 (?), 23.5.2011 14:04
To znie celkom logicky, ale prečo nereagovali broskyne? Otázku čím, v akej koncentrácii, pri akej teplote sa striekalo a ktoré plodiny- to najlepšie pozná prvopisateľ príspevku. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 45.170 (?), 23.5.2011 18:08
Jak jsem již v úvodu uvedl-nejsem začátečník ale tohleto mě zaskočilo.Postřik proveden v podvečerních hodinách, podmračeno,teplota cca 22°C, předpověď počasí udávala výskyt bouřek a po zkušenosti z loňska-velký tlak strupovitosti a padlí-jsem postříkal Diskusem v předepsané dávce 2g/10L vody, s malým přídavkem Jaru jako smáčedla.Byl to již třetí postřik po jarním na přezimující škůdce.Poloha -najjižnější na jihu Moravy-problémová oblast s ovlhčením porostu /ovocné stromy i okrasné keře, růže atd./.Co bylo jiného než obvykle, bylo přidáno hnojivo na list, místo osvědčeného Vegafloru, kterého jsem dával podle velikosti a množství listové plochy již tzv,,,od oka,, což ale neznamená, že jsem to přeháněl, ale rozdíl v doporučeném dávkování- plus minus mililitr nikdy neměl šanci nadělat škodu, protože si hlídám i hnojení průmyslovým hnojivem, střídaný kompostem pod stromy.Projevilo se to z 10 odrůd na čtyřech -Šampion 2x, Spencer,Red Melba a nějaká stará mě neznámá odrůda/1 strom/,celkem pět stromů z 22ks jabloní. Nedělám si z toho těžkou hlavu, ale,,vyškolilo,, mě to, ale musím přiznat že i mrzelo.Dobře mě tak!!! Když něco neznáš - čti návod!!! Manželčiny převislé květiny v truhlících na oknech/v tom se nevyznám/ jsou její chloubou-což jsem musel jistit zábranami-hnojené Kristalonem v zálivce.Nejsem sice závistivý, ale chtěl jsem i mým oblíbencům,,přilepšit,, a takhle to dopadlo.A ještě k tomu co bylo postříkáno mimo jabloní-broskvy, kumoje,střešně/nově vysazena a taky trochu chycena/,nektarinky, švestka,růže -ono se to těžko stříká jednotlivě a když mám postřik v motorovce je za 10minut po akci.Spíš jsem chtěl svým příspěvkem upozornit začínající ovocnáře, že člověk musí být vždy,,ve střehu,, a o překvapení není nouze, zvlášť když si jej člověk vyrobí sám!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|