Poškozený kmen jabloně
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.183 (?) 21.1.2015 0:32
Zdravím
Výrok Wericha se týká pouze člověčenství.
Těžko tento výrok budete aplikovat na rezavé auto se zadřeným motorem nebo na staré koně táhnoucí dostavník.Já myslím, že policie by Vám dala okamžitě dýchnout.
Sám by jste od tohoto výroku rychle upustil.
Rozhodně je blbost nuti zakrslé podnože, aby prospívaly na stanovišti. které je mimo jejich životní realitu. To je to samém jako kdyby jste hodili slepici do vody s tím, že ji to donutí plavat.
Když Vás porybný hodí do jezera a taky se bude starat z dobré vůle , aby se stal z Vás vodník. Myslíte, že budete vodníkem?
Filosofie nás nikdy nenasýtí. Hlavní je realná praxe a rostlinu nebo zvíře nebude zajímat nějaká filosofická myšlenka. Ti se řídí jinými zákony, které buť budeme respektovat nebo budeme zklamaní a náš svěřenec příjde o život a mi o miláčka nebo peníze. Řekněte tuto myšlenku na pojišťovně!
adař vlada
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 14.1.2015 6:10
Dovolím si velmi jemně parafrázovat část výroku Mistra Wericha- když už jednou je-v tomto případě stromek, tak má hledět, aby byl-hledět-starat se má člověk. Z mého pohledu, hlavně podle fotky celého stromku je tento v naději na dlouhý plodný život, prostoru dost. To, že se rozjel, otřepal po předchozích útrapách je i Vaše obrovské plus, nějaké předřeníse z práce při jeho údržbě určitě nehrozí! Nerozumím výrazu majitele o naprosto nevhodné podnoži, viděl jsem stromy, které mají daleko větší rozměrové disharmonie podnože a plodné části bez vlivu na kvalitu a množství úrody.
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.183 (?), 21.1.2015 0:32
Zdravím
Výrok Wericha se týká pouze člověčenství.
Těžko tento výrok budete aplikovat na rezavé auto se zadřeným motorem nebo na staré koně táhnoucí dostavník.Já myslím, že policie by Vám dala okamžitě dýchnout.
Sám by jste od tohoto výroku rychle upustil.
Rozhodně je blbost nuti zakrslé podnože, aby prospívaly na stanovišti. které je mimo jejich životní realitu. To je to samém jako kdyby jste hodili slepici do vody s tím, že ji to donutí plavat.
Když Vás porybný hodí do jezera a taky se bude starat z dobré vůle , aby se stal z Vás vodník. Myslíte, že budete vodníkem?
Filosofie nás nikdy nenasýtí. Hlavní je realná praxe a rostlinu nebo zvíře nebude zajímat nějaká filosofická myšlenka. Ti se řídí jinými zákony, které buť budeme respektovat nebo budeme zklamaní a náš svěřenec příjde o život a mi o miláčka nebo peníze. Řekněte tuto myšlenku na pojišťovně!
adař vlada
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 21.1.2015 8:54
Každý máte část pravdy, ale spíš mluvíte každý o něčem jiném.
Váš stromek díky oklepání kmínku sekačkou dostal nekrotickou rakovinu dřeva
Tedy, mnoho stromků mi odešlo na rakovinu dřeva, ale ta nikdy nenapadla stromek následkem okusu zajícem nebo oklepáním sekačkou.
Nemůžeme taky úplně zevšeobecňovat. Pokoušet se pěstovat třeba v mých podmínkách jabloň na M9 je problém, v zatravněném sadu pak zcela bláhové. Přitom tchánovi na Slovácku v kypré naplavenině takové stromky prospívaly i v udržovaném trávníku zcela bez problémů. Proto mi přijde divné, že mnozí nekompromisně aplikují jistou vlastní zkušenost na jakýsi obrázek, aniž vědí, kde to roste, jaká je půda, podnebí, nadmořská výška, světelné poměry, atd.
Z obrázků paní Jany toho mnoho nepoznám. Skutečnost, že stromek vykvetl, ale neplodil, neříká nic. Důležité je, jak přirůstal. Není tajemstvím, že čím stromek zdravěji a bujněji roste, tím později plodí. Chátrající rakovinové nerostoucí stromečky naopak kvetou. Na prvních obrázcích přírůstky vyfocené nejsou. Na jedné z posledních fotek vidět jsou. Vidět je taky, že stromek přirůstal, a to dokonce při absenci výchovného řezu. Moje rada tedy zní: ostříhat, obrýt, (přihnojit?) ošetřit proti chorobám - a uvidí se.
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.239 (?), 21.1.2015 11:29
Majitelka možná pokládá KMÍNEK za podnož, ze snímků není zřejmé místo štěpování ani poranění sekačkou, poměr rozměrů kmínku a koruny mi nepřijde výrazně mimo běžný u jiných. Pan V.K. nepochopil mou par.citace J. Wericha, ale to nevadí, jasně poukazuju na odpovědnost člověka za své konání, za svěřené živé tvory stromy, kteří, kdyby mohli, tak by často řvaly-auau. Já mám stromy raději než většinu lidí, klidně je pohladím i obejmu-vůbec se to nestydím přiznat, a to jsem nějakej chlap. S.P.,Ch.
|
|
|
|
|
|
|
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář (116) - 90.70 (?), 9.8.2015 13:02
Dobrý den, nechci zakládat nové vlákno, tak se připojuji se svým příspěvkem tady.
Mám několik stromů, konkrétně slivoní letos vysazených. Mají poškozenou kůru od lesní zvěře. Rány jsem zatřel latexem a kmínky opatřil ochranou proti okusu. Nicméně některé jsou velmi silně poškozené.
Můj dotaz tedy zní, ikdyž se stromky dožijí následujícího roku a následně začnou prospívat, neovlivní takto narušená kůra v jejich raném věku například dobu dožití, případně kvalitu ovoce?
Děkuji vše za rady.
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář (174) - 143.180 (?), 9.8.2015 14:37
Podle mých zkušeností po zahojení ran se strom vyvíjí normálně.
K dobrému zahojení ran po velkém okusu srnčí zvěří mi pomohlo neprodyšné obalení kmene pružným obvazem (rozstřiženou veloduší, plastovou folií...), za rok se vytvořila nová kůra. J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|