Poškozený kmen
|
|
|
|
 |
 |
|
Magdluša - (10) - 183.126 (?) 15.5.2019 15:58, zobrazeno: 9018x
Prosím o váš názor. Manžel pozval "pomocníka", který měl křovinořezem posekat trávu podél zahrady. Bohužel to dopadlo tak, ze pán nejen, že posekal trávu podél plotu, ale i kolem stromků.10 stromů poničil tak, že nejspíš nepřežijí.A má otázka je, zdá ma cenu snažit se tyto stromky zachránit. Nasadila jsem je předloni na podzim.Jedná se o jabloně, meruňky, ringle, švestky.Kmeny, které jsou poškozeny jen lehce, zatřu balzámem. Akorát u kmenů, které mají poškození po celém obvodu si nejsem jistá, jestli má cenu je zachraňovat.Děkuji za reakce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 84.3 (?), 15.5.2019 16:27
Těžko říci, každá rada dobrá. Pokud není strom zbaven kůry úplně kolem dokola, vždy je značná šance - kmen stromu ovšem už nikdy nebude "krásný" a vždy bude nutno pamatovat na to, že se musí více ošetřovat (úplně vše se nezacelí a suchý, nezavalený povrch kmene bude trvale vstupní branou, když už ne pro jiné infekce, tak hnilobu apod. - nicméně znám stromy, co takto už desítky let přešívají a dobře plodí).
S likvidací kůry na holé dřevo kolem dokola a se záchranou mám jen jednu zkušenost, a z té se nedá vycházet, že to nebyla třeba náhoda (Ve vlákně "Poškodený kmeň - ako ošetriť?" příspěvek ze dne 12.4.2019 16:56). Navíc je otázka, co je pro koho lepší pracnost a jen naděje, nebo nové stromky i noví pomocníci.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 15.5.2019 17:51
Je to tak trochu o anatomii. Jmenované stromky zásobují korunku cévami (trachejemi), které neleží těsně pod kůrou. Živiny a voda se navíc šíří i buněčnou stěnou do boku. Kambium se tedy může obnovit a obnoví se. Když jsem se pokoušel o vzdušné hřížení, dělal jsem na silných výhoncích dřevin kroužky hluboko do dřeva a listy nevadly ani v horkém létě. Všechna pletiva tedy nejsou přerušená. Experti radí při vzdušném hřížení nejen úplné ořezání veškerého kambia v kroužku, ale i kroužek nejméně 5 cm dlouhý. Pak má teprve větev tendenci vyhnat kořínky do obalené vrstvy. Výhon přitom žije a vypadá zdravě. Rána je zabalená. Nám však samozřejmě nejde o zakořenění.
Tazatelka se neptá, co měla dělat před měsícem, ale co teď. Uznávám, že i poučení o minulosti má pro příště smysl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|