Plně dávám za pravdu kolegovi. Nechápu kde někteří přišli na podzimní řez! Tato možnost řezu se dá tolerovat u pozdně zrajících peckovin, ale jabloně a celé skupiny jádrovin určitě né!!
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně řezu jabloně, bohužel neznám odrůdu. Napadlo mě že zastřihnu hlavní větev a postraní trochu méně viz foto. Nebo existuje lepší řešení? Děkují za odpověď Mirek
Na řez se vykašlete, co je to za odrůdu je jedno. Žádný podzimní řez jabloní neexistuje. Jestli chcete pro stromek něco udělat, tak k němu zatlučte kůl a stromek přivažte. Kolem stromku udržujte aspoň prvních pár let půdu bez trávy (plením nebo mulčem). Zastřižení terminálu a ramen nechte na jaro.
Plně dávám za pravdu kolegovi. Nechápu kde někteří přišli na podzimní řez! Tato možnost řezu se dá tolerovat u pozdně zrajících peckovin, ale jabloně a celé skupiny jádrovin určitě né!!
Podzimní řez za zelena se provádí s cílem utlumení růstu. Používá se u příliš bujných ovocných stěn. Brzdící účinek je silnější, než při květnovém řezu. V případě výchovného řezu, nebo řezu na korunku je opravdu nevhodný.
Doma mám ovocnú stenu, no tento typ rezu som zatiaľ ešte nepoužil. Znamená to, že ak by som teraz ostrihal bujne rastúce stromy v ovocnej stene (napr. Rajka), docielil by som utlmenie rastu?
Myslím, že ne. Růst už je ukončen, diferenciace pupenů taky. V tuto dobu se jabloně neřežou. Někdy se provádí tzv. pozdní letní řez v srpnu kvůli lepšímu vybarvení plodů a snad i omezení pihovitosti. Jestli současně tlumí růst, to nevím.
Jakýkoliv řez netlumí růst ale naopak provokuje. To je jenom zdání. Mám dobpou knihu a tam je zdůrazněno, že jakákoliv nadváha kořenů (a to se po řezu stane), tak pumpuje živiny do zbytu a když to moc nejde (větve dlouhé, staré a odkloněné) tak si pomůže vlky.