Podpníky M9, M26

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?)
19.11.2013 11:58

Já bych neřekl, že je to v případě stálé opory u těchto podnoží jednoznačné.Je třeba přihlížet na celkovou vitalitu stromku, a jejího kořenového systému.Mám dva stromky Topazu na M9ce.Pokud mě s podnožemi neošidili, tak jeden stromek roste vitálněji, než druhý.Mám stromky na M9,M26,M27.U některých mých stromků do budoucna počítám s odstraněním trvalých opor.Bude záležet na tom,zda mi to stromky dovolí.M26 je o něco vitálnější oproti M9ce, ne mnoho, ale je.M27 je slabší oproti M9ce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 120.208 (?), 19.11.2013 8:57, zobrazeno: 14891x

Dobrý deň, pri podpníkoch M9 a M26 sa uvádza že vyžadujú oporu. Mám to chápať tak že strom po celú dobu svojho rastu-životnosti vyžaduje oporu, alebo vyžaduje oporu iba pri vysadení a po 2-3 rokoch po zakorenení už túto oporu nevyžaduje?  Pokiaľ chcem teda pestovať jablone bez opory musím teda používať iba M7, MM106 a podobné podpníky pre stredne veľké stromy alebo A2 pre veľké stromy?

host - 182.227 (?), 19.11.2013 9:03

Opora musí být trvalá.Jestliže Vám třeba po deseti letech uhnije dřevěný opěrný kůl, jednoho rána najdete jabloň na zemi.P

host - 182.227 (?), 19.11.2013 9:06

Jo, u bujnějších podnoží než M26 je to již jinak.Tam je dobrá opora aspoň nějaký rok.P

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 19.11.2013 11:58

Já bych neřekl, že je to v případě stálé opory u těchto podnoží jednoznačné.Je třeba přihlížet na celkovou vitalitu stromku, a jejího kořenového systému.Mám dva stromky Topazu na M9ce.Pokud mě s podnožemi neošidili, tak jeden stromek roste vitálněji, než druhý.Mám stromky na M9,M26,M27.U některých mých stromků do budoucna počítám s odstraněním trvalých opor.Bude záležet na tom,zda mi to stromky dovolí.M26 je o něco vitálnější oproti M9ce, ne mnoho, ale je.M27 je slabší oproti M9ce.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 19.11.2013 12:28

Myslím si, že nutnost opory u zakrslých podnoží (které koření mělce pod povrchem) záleží mj. i na konečné výšce stromku. Například já mám na zahradě starší zděděnou jabloňku na M9, která kdysi byla zapěstována jako dvojramenný kordón s výškou kmínku nějakých 30-40 cm. Nyní už roste bez opory, protože stromek je celkově přisedlý u země. Ale kdybych podobný stromek hnal někam do výšky, například jako štíhlé vřeteno, tak by za silnějšího větru k jeho vyvrácení mohlo dojít mnohem snáze a proto bych s oporou neváhal. Krom výšky beru do úvahy ještě půdní podmínky daného stanoviště (schopnost dané půdy kotvit) a samozřejmě větrné podmínky.

host - 120.208 (?), 19.11.2013 12:47

Ďakujem všetkým za rady, z toho mi jednoznačne vyplýva nekupovať M9 a M26,  keď tak iba ako zdroj vrúbľov na preštepenie.  Samostatný podpník zohnať neviem čiže budem musieť zasadiť niečo čo sa dá zohnať na MM106 a o rok to preštepiť s odrodami o ktoré mám záujem.   

host - 182.227 (?), 19.11.2013 13:08

U devítky schopnost kotvit v půdě nefunguje.Kořeny jsou křehké a stačí i menší síla aby se uloupnul.M 26 přeci jen zdaleka tak křehká není, takže může při nižší výšce stromu vydržet i bez opory, ale přesto bych toto neriskoval.P

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.232 (?), 19.11.2013 15:00

Treba zvážiť, čo je pre Vás prioritné. Či potreba kotviť vysadený stromček v prvých rokoch, čo nie je až taký problém, alebo voľba menej vzrastných podpníkov, ktoré zvyšujú kvalitu plodov, ich vyfarbenie, nástup do plodnosti... Takisto záleží na samotnej odrode. Triploidné sorty sú bujnejšie, na M26 Vám vytvoria slušnú korunu. Mám Orion na M26 do výšky nad 2 m a oporu nepotrebujem. Na druhej strane je fakt, že palmeta je na drôtenke- aj tá je formou opory. Poloha je u nás dosť veterná. Ak potrebujete mohutné stromy, veľkú úrodu, dlhovekosť, volte bujnejšiu podložku. Niektoré odrody však nemajú dlhovekosť ani na MM106. Pozrite na vlákno Topaz.

host - 120.208 (?), 19.11.2013 17:12

Topaza aj Jonagored mám 4 roky na MM106 teraz mali prvú úrodu Topaz 6 jabĺk, Jonagored 2, ešte som ich neochutnal - nechávam si to na vianoce. Nejde mi prioritne o veľké stromy ale o to aby som sa dočkal aj nejakej úrody. Pri tretej ako tak slušnej úrode mi pred pár rokmi pri búrke vyvrátilo 7 ročnú Mutsu, tento rok sa nahla Fuji, tá nepotrebovala ani búrku, stačil pomerne slabý vetrík, Jablká mali iba cca 3-4cm čiže ani záťaž nebola nejaká veľká.  V tej dobe som ale podpníky nerozlišoval, stromky som kupoval podľa názvu odrody. Veľký problém je ale zohnať čokoľvek na MM106. Tento rok som bol aj priamo v Plantexe pri Piešťanoch ponuka veľká ale drvivá väčšina odrôd na M9 a M26 sem tam A2, stĺpovité na mm111. Staršie stromy na bujnejších podpníkoch ako Idared, Šampión, Gloster, Spartan, Granny Smith mi rodia spoľahlivo a v pohode prežijú aj búrku s plnou úrodou a nie sú veľmi veľké cca 2.5 až 3.5 m na výšku.  Pred pár rokmi som na MM106 zohnal Pinovu a Goldstar ale tam je ešte príliš skoro na veľkú úrodu. Pred mesiacom som zasadil Kanzi na M7 - uvidím čo bude. 

host - 120.208 (?), 22.11.2013 15:42

Ideálny by bol podpník čo by rástol ako M26 a korenil ako mm106, ale to by som chcel asi veľa :-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz