Pocta Rubinole
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.232 (?), 22.9.2018 20:29
Tak ako píše pán Jiří II - hrdzavá plôška v okolí stopky je určitou slabinou Rubinoly. Na foto 1 pekne vidno tieto hrdzavé makuly rôznej veľkosti a variabilného hviezdicovitého tvaru, ktorými sa jednotlivé plody navzájom líšia, tak ako my odtlačkami prstov. Ďalším faktorom je, že Rubinola má pomerne dlhú stopku a plody visia na strome priamo nadol, stopka je kolmá na horizontálnu rovinu. To umožňuje stagnáciu vody po dažďoch, kedy sa vytvára akési jazierko v stopkovej jamke Rubinoly (na foto 2 je plod s takýmto "jazierkom" niekoľko hodín po daždi). Čo tiež môže prispievať k tomu, že integrita plodu sa v tomto mieste naruší vznikom prasklín, najmä ak stopková jamka obsahovala predtým prach a rôzne nečistoty, a prasklinami preniknú patogény, ktoré spustia deštrukciu dužiny (ako to vidno na fotkách p.Petra z H). Za normálnych okolností sa ale toto nedeje a plody Rubinoly začínajú v inkriminovanom mieste nahnívať až niekedy v neskorú jar v pivnici. Pridávam ešte pár fotiek Rubinol z tohtoročnej úrody. Pekne vyfarbenej Rubinole sa len tak ľahko nejaká odroda krásou nevyrovná, to je nespochybniteľný fakt. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.244 (?), 14.7.2019 21:36
Bylo by zajímavé zjistit obsah zdraví prospěšných látek u jablek trhaných před 10 měsíci, ale spíš to bude už jen zdravá vláknina pro střeva :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.200 (?), 15.7.2019 10:51
Ano, v chladírnách s řízenou atmosférou, při teplotě v chladírně, která by u jablek neměla přesáhnout 4 °C. Původní obsah vody je důležitý pro udržení ovoce v co nejčerstvějším stavu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.99 (?), 14.7.2019 22:38
Isteže - nie je účelom aby sme skladovali jablká z minulej sezóny do júna či neskôr - vtedy už máme k dispozícii viaceré druhy čerstvého ovocia a dokonca už aj letné jablká z aktuálnej sezóny. Mesiace február-marec-apríl sú ale obdobím, kedy je možný deficit z príjmu vitamínov a iných zdraviu prospešných látok najaktuálnejší. Dá sa to riešiť mrazeným ovocím a zeleninou, ale nie každý má možnosť (priestory) mrazené produkty skladovať vo väčšom množstve. Kupovať ovocie či zeleninu v obchode je už dnes možné v podstate po celý rok, to je ale práve to čomu sa chcem vyhnúť. Kupujeme tak trochu 'mačku vo vreci' - s neznámym obsahom pesticídov, giberelínov, dusičnanov a možno aj niečoho horšieho, nevraviac už o GMO. Jablká majú viacero výhod - jednak je to ovocie z našich končín, na konzumáciu ktorého sme zrejme aj geneticky 'nastavení', a - predovšetkým - dajú sa v podstate bezproblémovo skladovať počas dlhých mesiacov. Čo pri všetkej úcte pri marhuliach, broskyniach, slivkách, čerešniach, ba ani hruškách možné nie je. Jednou vecou je samotná dĺžka, druhou ale konzumná kvalita počas tohto skladovania. Preto sú pre mňa cenné odrody, ktoré aj v tom apríli či máji nielen sú, ale sú stále kvalitné (konzistenciou dužiny, šťavnatosťou, chuťou). Rubinola by pri veľmi kvalitnej pivnici mohla tieto kritériá spĺňať, aj keď iste je celý rad odrôd, ktoré v tejto kategórii obstoja lepšie (Admiral, Idared, Jonathan, Fuji, Topaz, Melrose, Pink Lady, Granny Smith, Goldstar, Sirius, Luna, Zvonkové, Braeburn a ďalšie). IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.36 (?), 15.7.2019 17:42
Správny postreh dr.Vysloužila - pri každej neskorojesennej a zimnej odrode je dôležité, odkedy dokedy je konzumne na výške. Cenné sú odrody, ktoré môžeme konzumovať IHNEĎ po obratí a zároveň nejaký ten mesiac v plnej kvalite vydržia (taký je napr. Merkur, Rubinola, Admiral, Ligol, Jonagored, Jonathan, Golden Delicious, Lucy, Fuji, Karneval, Florina...). V dĺžke "konzumného okna" pri plnej kvalite je u mňa bezkonkurenčný Admiral. Významnú rolu tu ale hrá aj lokalita (mikroklíma), u mňa napríklad aj ten Idared či Topaz sú chuťovo kvalitné už pomerne krátko po zbere, aj keď naj- sú tak od decembra-januára. V podstate jedinou odrodou z tých mojich kde musím vyčkať je Braeburn, ten vstupuje do konzumnej kvality zhruba od januára a neskôr. IH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|