Pocta Rubinole
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 0.219 (?), 24.4.2021 9:23
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Janst - Stříbrný Zahrádkář (192) - 225.166 (?), 20.9.2017 12:35
Takže Rubinola není tak raná jak ste nekde tvrdil když jste ji obíral 8.10.Podobne to tvrdíte o Merkuru a Merkur je ješte pozdnejší jako Rubinola podle výrobcu.
Do kterýho jablka se dá zakousnout už kolem 5.9.
Rubinola, Topáz,naco když z novších vyšlechtených odrud obsahuje tyto odrudy skoro každý strom, hodne odrud je vyšlechteno za pomoci Topazu i Rubinoly.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.57 (?), 28.4.2017 22:31
Takže je Rubinola ešte trvácnejšia ako Idared alebo Topaz?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.5 (?), 28.4.2017 22:51
Nie, to určite nie je, aj keď za Topazom veľmi nezaostáva. Idared patrí k najdlhšie skladovateľným odrodám vôbec, s tým súperiť nemôže. V príspevku uvádzam že Rubinola v tejto kvalite v tomto čase nie je obvyklou záležitosťou, je to (v mojich podmienkach) skorá zimná odroda. Oberám ju už v septembri a je okamžite konzumovateľná (a vynikajúcej harmonickej chuti s príjemným balansom cukrov a kyselín), navyše je to nádherné jablko, ako vidno na fotkách. To že si tento rok udžala vysoký štandard až do konca apríla je obdivuhodné (od obratia zo stromu je to už vyše 7 mesiacov!), ale tiež nie obvyklé, väčšinou "končí" už v marci. Takže trvácnu odrodu z nej robiť nechcem, aj keď tento rok sa pochlapila. Bol by som zvedavý na jej potenciál v klimatizovanom (ELO) sklade. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.167 (?), 23.6.2017 15:15
Koniec júna - v tomto čase už väčšinou pivnica zíva prázdnotou, prípadne sa tam nájde zopár zabudnutých Idaredov či Admiralov. Tento rok je to ale inak - poslední dvaja mohykámi sú Rubinola (foto 1,2) a Florina (foto 3). U Rubinoly ktorá je v neuveriteľne dobrom stave to pravdupovediac vôbec nechápem, je to pre mňa doslova šokujúce. Takto dlho ešte nikdy nevydržala, pripomínam že mám úplne obyčajnú pivnicu a Rubinola vyzerá akoby bol február alebo marec. V pivnici je už neuveriteľných 9 mesiacov... Čo sa týka Floriny tak tá tiež v tomto roku kupodivu nezhnila či nezmúčnatela už niekedy vo februári, je pomerne zachovalá, aj keď vizuálne je na tom horšie ako Rubinola, plody sú už dosť zvráskavené, ale dužina bez hniloby a nezmúčnatelá, netvrdím že pochúťka, ale v kuchyni v pohode použiteľná (napr. nastrúhaná ako prímes do mrkvového šalátu). Záhrada resp. jablká z nej nám niekedy pripravia nečakané prekvapenia a dokážu človeka aj po desaťročiach skúseností poriadne zaskočiť. IH
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|