Pahýly na stromech - má se to napravovat?

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?)
28.5.2009 10:25

Andreo, pokud jsou pahýly již zahojené, nic s nimi nedělejte, jinak určitě uříznout, teď je na to správná doba, hlavně to nedělejte na podzim nebo v zimě.Trochu se obávám o tu třešeň,tu také zařízněte, bude potřebovat nutně zamazání stromovým balsámem, aby se do rány nedostala dřevokazná houba, pokud už není pozdě, jabloň si se zaříznutím nějak poradí.Zařezává se na větevní límeček, mezi větví a kmenem, v místě, kde nasedá větev na kmen, najdete takový ztloustlý kroužek, to je místo, ve kterém je nejvíce hojivých pletiv, větev zaříznete co nejtěsněji za ním, nesmíte ho však poranit.Láďa.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 81.121 (?), 28.5.2009 10:03, zobrazeno: 4848x

Dobrý den, prosím o radu- získali jsme zahradu, kde jsou i ovocné stromy, ale ty jsou v dost zuboženém stavu. Hlavně stará třešeň, ta má dva silné kmeny, které jsou příšerně uříznuté, prostě jak vzal někdo pilku, tak to ufik a pak jabloň- letní jablko- z toho trčí několik pahýlů.. Zajímalo by mě (jsem začátečník), jestli to mám ořezat správně a kdy- tedy v rámci mých schopností - nebo to nechat, i když to vypadá opravdu děsně.. zas nevím, jestli by to strom nestálo moc sil, když už tyto řezy jsou zahojené.. nebo postupně..? Děkuji za radu, Andrea.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 28.5.2009 10:25

Andreo, pokud jsou pahýly již zahojené, nic s nimi nedělejte, jinak určitě uříznout, teď je na to správná doba, hlavně to nedělejte na podzim nebo v zimě.Trochu se obávám o tu třešeň,tu také zařízněte, bude potřebovat nutně zamazání stromovým balsámem, aby se do rány nedostala dřevokazná houba, pokud už není pozdě, jabloň si se zaříznutím nějak poradí.Zařezává se na větevní límeček, mezi větví a kmenem, v místě, kde nasedá větev na kmen, najdete takový ztloustlý kroužek, to je místo, ve kterém je nejvíce hojivých pletiv, větev zaříznete co nejtěsněji za ním, nesmíte ho však poranit.Láďa.

Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 130.20 (?), 3.6.2009 8:23

Už tady bylo řečeno, že rány o průměru 8-10cm a zvláště u starých stromů se již nikdy zcela nezavalí. Nejhorší řezy jsou vodorovné s řeznou plochou vystavenou slunci i dešti, kde spolehlivě začně hniloba střední části kmenu. U svislého pahýlu doporučuji šikmý řez u odbočující větve v úhlu 45 stupňů nebo i méně, po začištění zatřít latexem a pokud to lze, stínit stříškou. Nátěr podle potřeby obnovovat, aby nedošlo k hnilobě dřeva. Stromový balzám se mi neosvědčil, zdá se, že poraněná kůra kolem balzámu odumírá, latex je vyzkoušený i jeho povrch je dlouhodobě odolnější.Dobré rady jsou na zahrada.zjev.

host - 81.121 (?), 19.6.2009 12:05

Tak moc děkuji za rady, o víkendu se doho pustím, doteď jsem nějak nestíhala.. snad to dobře dopadne, Andrea.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz