Pahýly na stromech - má se to napravovat?
|
|
 |
 |
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 48.26 (?) 28.5.2009 10:25
Andreo, pokud jsou pahýly již zahojené, nic s nimi nedělejte, jinak určitě uříznout, teď je na to správná doba, hlavně to nedělejte na podzim nebo v zimě.Trochu se obávám o tu třešeň,tu také zařízněte, bude potřebovat nutně zamazání stromovým balsámem, aby se do rány nedostala dřevokazná houba, pokud už není pozdě, jabloň si se zaříznutím nějak poradí.Zařezává se na větevní límeček, mezi větví a kmenem, v místě, kde nasedá větev na kmen, najdete takový ztloustlý kroužek, to je místo, ve kterém je nejvíce hojivých pletiv, větev zaříznete co nejtěsněji za ním, nesmíte ho však poranit.Láďa.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 81.121 (?), 28.5.2009 10:03, zobrazeno: 4848x
Dobrý den, prosím o radu- získali jsme zahradu, kde jsou i ovocné stromy, ale ty jsou v dost zuboženém stavu. Hlavně stará třešeň, ta má dva silné kmeny, které jsou příšerně uříznuté, prostě jak vzal někdo pilku, tak to ufik a pak jabloň- letní jablko- z toho trčí několik pahýlů.. Zajímalo by mě (jsem začátečník), jestli to mám ořezat správně a kdy- tedy v rámci mých schopností - nebo to nechat, i když to vypadá opravdu děsně.. zas nevím, jestli by to strom nestálo moc sil, když už tyto řezy jsou zahojené.. nebo postupně..? Děkuji za radu, Andrea.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Zahradník - Zlatý Zahrádkář (509) - 48.26 (?), 28.5.2009 10:25
Andreo, pokud jsou pahýly již zahojené, nic s nimi nedělejte, jinak určitě uříznout, teď je na to správná doba, hlavně to nedělejte na podzim nebo v zimě.Trochu se obávám o tu třešeň,tu také zařízněte, bude potřebovat nutně zamazání stromovým balsámem, aby se do rány nedostala dřevokazná houba, pokud už není pozdě, jabloň si se zaříznutím nějak poradí.Zařezává se na větevní límeček, mezi větví a kmenem, v místě, kde nasedá větev na kmen, najdete takový ztloustlý kroužek, to je místo, ve kterém je nejvíce hojivých pletiv, větev zaříznete co nejtěsněji za ním, nesmíte ho však poranit.Láďa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.121 (?), 19.6.2009 12:05
Tak moc děkuji za rady, o víkendu se doho pustím, doteď jsem nějak nestíhala.. snad to dobře dopadne, Andrea.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|