Padlí, strupovitost, mery, mšice, svilušky, květopas, pilatky a obaleči na jádrovinách
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 238.139 (?) 30.7.2013 22:23
Na slovník.sk, je takovéto vysvětlení:
"pľuha, -y, pľúh žen. r. pejor. nadávka špinavému, nepodarenému, naničhodnému, zlému človeku al. zvieraťu, naničhodník: Ty pľuha zlodejská. (Ráz.) Ale sú len pľuhy tí šoféri. (Bod.) Ale ony (vrany) mi — čert ho vie — pľuhy pľuhavé, vždy uletia. (Urb.)"
Sů to najskor (bohužiaľ vokáň neviem zrobiť) tedy tí malí černí naničhodníci, čo škodia rastlinstvu, množia sa a sajů...
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 238.139 (?), 30.7.2013 22:23
Na slovník.sk, je takovéto vysvětlení:
"pľuha, -y, pľúh žen. r. pejor. nadávka špinavému, nepodarenému, naničhodnému, zlému človeku al. zvieraťu, naničhodník: Ty pľuha zlodejská. (Ráz.) Ale sú len pľuhy tí šoféri. (Bod.) Ale ony (vrany) mi — čert ho vie — pľuhy pľuhavé, vždy uletia. (Urb.)"
Sů to najskor (bohužiaľ vokáň neviem zrobiť) tedy tí malí černí naničhodníci, čo škodia rastlinstvu, množia sa a sajů...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 238.139 (?), 30.7.2013 22:42
Téměř určitě bych si s tím vokáněm poradil, ale nechtělo se mi to hledat.
(A je mi jasné, že kdybych to napsal i bez vysvětlující poznámky, taky by se určitě nic nestalo.)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 225.249 (?), 31.7.2013 18:18
Pozor. Nepleťte si pluhy a pľuhy.
Pluhy (s tvrdým "l") jsou pluhy.
Pľuhy (s mäkkým "ľ") sú tie "naničhodníky"...
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 225.249 (?), 31.7.2013 22:54
Jaro, ve své poslední odpovědi jsem reagoval na otázku p. Miloše.
Samozřejmě, že Vy, Jaro, jste to - o naničhodníkach - napsal správně.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.254 (?), 2.8.2013 5:54
Zdravim,
i kdyz jsem se snazil, tak mi nejaka potvora napichala jablka. Ale hlavni problem, je v tom, ze tyto poskozene plody chytaji hnilobu (z jedne strany, je jablko krasne, z druhe cele shnile, s kruhy plisne - asi monoliova hniloba). Koukal jsem na agromanual, tam pisou, ze zadny specialni postrik na to neni, pry by meli zabrat bezne fungicidy. Striknul jsem CHampionem, ale nemoc zatim pokracuje a jabka vesele hniji dal. Na monolii jsem nasel Teldor, ale ten je urcen na peckoviny, mohu s nim take osetrit jablon?
Diky za radu.
Broukk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|