Ořezání ovocných stromů na podzim

host - 204.28 (?)
29.10.2008 16:44
Mám to vyskoušené již několik let řežu starší stromy zimní teploty jsou mírné tak se toho nebujte větší rány zamažu balakrylem nebo nechám větší pahýl který odříznu až na jaře slabší nechám nezamazané nic se neděje.Na jaře je mnoho práce a teť po zběru ovoce je času dost na úklid listí i větví když se řeže včas část listí zůstane na větvích když se štěpkují smíchá se to všechno do kompostua je uklizeno.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 45.11 (?), 28.10.2008 19:15, zobrazeno: 14111x

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli bych mohl z několika ovocných stromů ted na podzim ořezat nepotřebné silnější větve.Mám ted čas na tuto práci, ale nevím, jestli to ovocným stromům ted před zimou nevadí.

Děkuji František

host - 130.20 (?), 29.10.2008 9:07

Občas mám také chuť nečekat na předjaří, skoro mne bere cukání, mám pocit že teď jasně vím co ven a do jara to zapomenu. Odborníci to však velmi nedoporučují kvůli vniku infekce či omrznutí, čemuž asi ani nejlepším ošetřením nejde zabránit. Takže do toho nejdu. Z.E. 

host - 204.28 (?), 29.10.2008 16:44
Mám to vyskoušené již několik let řežu starší stromy zimní teploty jsou mírné tak se toho nebujte větší rány zamažu balakrylem nebo nechám větší pahýl který odříznu až na jaře slabší nechám nezamazané nic se neděje.Na jaře je mnoho práce a teť po zběru ovoce je času dost na úklid listí i větví když se řeže včas část listí zůstane na větvích když se štěpkují smíchá se to všechno do kompostua je uklizeno.

host - 176.18 (?), 1.11.2008 2:06

To Vám ale vyšlo jen teď, že byly mírné zimy. Vy víte, jaká bude letos? Jeřabin je letos spousta, mělo by mrznout... Silné větve teď ne, rány by namrzaly. A místo Balakrylu raději balzám. Ten pomáhá i hojit...

standa64 - (2) - 203.169 (?), 1.11.2008 12:43

Mám z vlastní zkušenosti vyzkoušené, že když se stromy ořežou na podzim, tak se posílí jeho růst a kvete málo, navíc hrozí infekce a namrznutí větví. Při předjarním ořezání posílíte kvetení stromu. Zdravím S.

host - 204.28 (?), 2.11.2008 16:26

Podzimní řez nemá na kvetení vliv jen nesmíte strom ořezat jako živý plot jak to vidím ve většině zahradek v okolí měst jeden kopíruje podle druhého.Květy už jsou vyvinuté jen některé se diferencují během zimy a to v jednoletých příruscích a to jen u některých odrůd jinak kvete strom ze zásobních látek které má již v kořenech.Velký rozdíl mezi řezem na podzim a v před jaří nenijá sám řežu svoje stromy až v květnu letos 8.května a úrodu mám i po protrhání dost velkou část úrody rozdám známím.Mám 10stromů různého stáří již několikrát přeroubované na rezistenty.Největší úroda byla Florina, Melodie,Rajka, Vanda,Rubinola, Rezista,pak trochu Melrose, Topaz,Průsvitné letní, Rosana.

host - 45.11 (?), 2.11.2008 20:59

Jde hlavně o to, zda stromy nomrznou, nebo přímo nezmrznou.O kvetení mi ani tak nejde, protože mají každý rok, až moc ovoce.

host - 176.18 (?), 2.11.2008 22:29

Větší rány namrznou, hrozí infekce - už to bylo několikrát řečeno...kdo chce kam, pomozme mu tam...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz