Okus zajícem

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?)
29.1.2008 21:22

Dobrý večer. Je to smůla, ale když už se to stane, podívejte se zdali je stromek okousán dokola až do dřeva a nebo jeli zčásti zachováno alespoň lýko. Jeli z části zachováno lýko, stromek hluboce seřízněte jako při výsadbě a obalte třeba zmíněným způsobem, který běžně používali naši dědové. Jabloně dobře ujmuté se většinou dobře zregenerují. V době such a je občas zalejte. Pokud je stromek okousán dokola až do dřeva, pak je možnost po obvodě kmene provést tak zvané přemostění rouby. Je to běžně popisováno v ovocnářské literatuře, kde je většinou i obrázek. Je to v podstatě seříznutí horní i dolní části roubu jako při roubování za kůru a zasunutí do stejně naříznuté kůry nahoře i dole na kmínku. Další možnost je na jaře koupit nové stromky a dát si příště pozor. Hezký večer.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mr.Cynik - (49) - 3.4 (?), 29.1.2008 20:57, zobrazeno: 5878x

Dobrý den,
poradil by mi nějaký zkušený sadař, co se stromky, které okousal zajíc? Bohužel jsem nějak podcenil frekvenci výskytu divokých zajíců (které jsem měl za téměř vyhubené) a ke své škodě jsem na podzim zapomněl obalit kmínky jabloní na jaře vysazených. Ušák jich několik po Silvestru odrásal. Někde jsem vyčetl že je třeba zaříznout do zdravého a nanést jíl s kravincem + jutovinu. Ale nevím kdy a na jak dlouho.
Za každou fundovanou a dobře míněnou radu předem děkuji.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 29.1.2008 21:22

Dobrý večer. Je to smůla, ale když už se to stane, podívejte se zdali je stromek okousán dokola až do dřeva a nebo jeli zčásti zachováno alespoň lýko. Jeli z části zachováno lýko, stromek hluboce seřízněte jako při výsadbě a obalte třeba zmíněným způsobem, který běžně používali naši dědové. Jabloně dobře ujmuté se většinou dobře zregenerují. V době such a je občas zalejte. Pokud je stromek okousán dokola až do dřeva, pak je možnost po obvodě kmene provést tak zvané přemostění rouby. Je to běžně popisováno v ovocnářské literatuře, kde je většinou i obrázek. Je to v podstatě seříznutí horní i dolní části roubu jako při roubování za kůru a zasunutí do stejně naříznuté kůry nahoře i dole na kmínku. Další možnost je na jaře koupit nové stromky a dát si příště pozor. Hezký večer.

host - 3.169 (?), 30.1.2008 9:37

Já jsem to už někdě myslím zmiňoval. S výhodou používám ochranné plastové spirály. Jednoduše se navlékají a zajíci nemají šanci. Kdyby jste měl zájem tak mi jich pár desítek zůstalo nepoužitých.

Jinak ty stromky bych asi vysadil znovu. Myslím že to rychleji povede k ovoci a s větší jistotou než zachraňovat nezachránitelné (moje osobní zkušenost).

Martin

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 30.1.2008 10:41

Já bych napřed taky stromky pozorně prohlédl. 
1. Jestli je zající okousali dokola, nemá smysl je zachraňovat, i kdyby se to u některých podažilo, ztratíte několik roků. Stromky jsou jednoleté, takže ztráta je spíš finanční.
2. Jestli je zající "odrásali", jak píšete, tedy drápy odshora dolů (ani to nemuseli být  zajíci), bývá řada cévních svazků zachována a hojení lepší.  
3. Balení do kravince se doporučovalo, zejména od stelných krav. Jejich hormony a auxiny hojení napomáhaly. Myslím ale, že jsou dnes lepší možnosti.
4. Rány je dobré uzavřít před vysycháním a  infekcí, možné je využít některých růstových stimulátorů (bývají součástí stromových balzámů). Přetřené rány je dobré překrýt ještě izolací proti suchu a  teplotním výkyvům. Možné je využít gumu, PE folii i nastříkat PU pěnu (na okna)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz