Odrůdy vhodné na křížaly



host - 167.111 (?)
5.11.2007 21:52

U švestek je postup trochu jiný - tam to trvá 3 x 7 hodin, mezi tím je necháte několik hodin (např. do druhého dne) nabrat opět trochu vlhkosti. Jinak samozřejmě sušička pracuje na principu horkého vzduchu, ty kvalitní rovnoměrně ve všech vrstvách. Co se týká zbarvení tak některé ovoce má po nařezání tendenci ztmavnout, takže při rychlejším usušení tomu zabráníte, výrazné je to též u sušení hub.

Lucas

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 167.111 (?), 5.11.2007 21:52

U švestek je postup trochu jiný - tam to trvá 3 x 7 hodin, mezi tím je necháte několik hodin (např. do druhého dne) nabrat opět trochu vlhkosti. Jinak samozřejmě sušička pracuje na principu horkého vzduchu, ty kvalitní rovnoměrně ve všech vrstvách. Co se týká zbarvení tak některé ovoce má po nařezání tendenci ztmavnout, takže při rychlejším usušení tomu zabráníte, výrazné je to též u sušení hub.

Lucas

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 6.11.2007 8:19
Pravda, hnědnutí se dá zabránit - blanšírováním v kyselině citronové, sířením, atd. Raději  konzumuji křížaly hnědé, ale bez úpravy.
   To odpočinutí švestek je zajímavé. Mám je totiž po uschnutí dost tvrdé. Suším je vypeckované, behem schnutí se napůl rozpolcené plody zase zavřou. Už se mi ale stalo, že při pomalejším sušení na mírně teplém radiátoru začaly kvasit. Takže švestky raději jen v sušičce.
                     
host - 50.155 (?), 10.11.2007 9:52

Zdravim

U nas susime jabka na topeni nakrajene na mesicky. Hodne dobra odruda je dle me major, sice hnedne, ale to je jen vizualni vada, velikosti je taky slusny. Ovsem za nejlepsi povazuji odrudu Boikovo obrovske, vyhoda jednak znacna velikost, chutove jsou krizaly oscvezujice nakysle a dalsi faktor pro me sice neprilis podstatny- krizaly si zachovavaji bilou barvu, nehnednou. Rovnez Boskoopske je dosti dobre a vubec kozenace celkove se vzdy na suseni doporucovaly. Ale myslim ze susit muzem s uspechem snad kazde jabko, vyjma letnich odrud. Z hrusni je vyborna nasusena spinka, jenom ji rozpulime a susime s jadrincxem.

     Ondra

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 100.5 (?), 10.11.2007 14:23
Z hrušek mi zatím žádná opdrůda nepřekonala Charneuskou. Myslím, že je nejméně šťavnatá, což se právě hodí. Trochu vadí kaménčitost.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika