Odrůdy vhodné na křížaly



host - 197.143 (?)
3.11.2007 22:18

pane Vysloužile, já si na velikost plodů řehtáčů nemohu stěžovat, a to jak na původní staré jabloni tak na nové jím přeroubované. Tím že řehtáče pbsahují méně vody a více sušiny, dobře se suší na křížaly. Chut je kyselkavá jak jsem již uvedl. Křížaly pekně zokrovatí. Jiné odrůdy ty štavnatější více hnědnou a jsou hořkosladké. např Lebelovo.

Juraj Kafka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 21.10.2007 22:35
Obě jsem pěstoval dřív. Škoda, sušit je mě nenapadlo. Gdaňský h. mi připadl nahořklý, Řehtáče malé. Nehnědnoucí dužinu (prakticky čirý mošt) má staré Vilémovo.
                     
host - 185.233 (?), 22.10.2007 19:45

Inu, je čas začít zkoušet sušit nové odrůdy - hlavně by mne zajímaly rezistenty! Už jste s tím někdo začal?

Jerome

                     
host - 215.8 (?), 22.10.2007 19:51
Když mě ty nové odrůdy připadají všechny příliš sladké a po usušení fádní.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 22.10.2007 22:19
Nu, myslím, že Melodie, Produkta, Jonalord a řada  dalších mají do fádní sladkosti dost daleko, alespoň v drsnějších polohách. Bude třeba je skutečně ještě vyzkoušet
                     
host - 162.128 (?), 22.10.2007 22:20

Je mozne, ze jablka co jsou dobra na jidlo jsou horsi na krizaly a naopak.

Ja jsem si loni prala k vanocum pytel krizal, muj tatinek, nemaje stromu sel do nejblizsiho supermarketu, koupil par kilo jablek, ususil na topeni a krizaly byly vyborne. Co to mohlo byt za odrudu netusim, ale pochybuji ze by v Tescu meli nejakou spickovou.

                     
Jiřinka - (6) - 31.130 (?), 22.10.2007 22:37
Kdysi se roubovaly i tři odrůdy na jeden strom takže nevím co jsou zač. Křížaly dělám tak že horší slupky okrájím a hezká jablka nechám neloupaná, krájím ručním kráječem na chleba a suším na pečicím papíru na radiatorech. Tenká kolečka se krásně zvlní a stočením několika koleček se slupkou vzniknou krásné růžičky na ozdobu ovocné mísy.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 22.10.2007 22:39
Jak silná děláte kolečka a jak odstraníte jádřince?
                     
host - 197.143 (?), 3.11.2007 22:18

pane Vysloužile, já si na velikost plodů řehtáčů nemohu stěžovat, a to jak na původní staré jabloni tak na nové jím přeroubované. Tím že řehtáče pbsahují méně vody a více sušiny, dobře se suší na křížaly. Chut je kyselkavá jak jsem již uvedl. Křížaly pekně zokrovatí. Jiné odrůdy ty štavnatější více hnědnou a jsou hořkosladké. např Lebelovo.

Juraj Kafka

                     
host - 167.111 (?), 4.11.2007 22:42

domnívám se že velmi důležitá je technika sušení - a poté co jsem zakoupil kvalitní sušičku (novozélandská - firmu neuvádím) - 7 pater nakrájených jablek za 7 hod, krásně elastických, bez změny barvy, to samé hrušky a o houbách a zvláště švestkách nemluvě...

Lucas

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 80.39 (?), 5.11.2007 8:03
To je pěkný výsledek. U jablek jo, tam záleží na tloušťce plátků, ale švestky za 7 hodin - dost dobrý!
Přesto si neumím představit, jak  typ sušičky ovlivní  barvu a konzisternci křížal. Všechny snad pracují s teplým vzduchem?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika