Odrůda Admiral
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?), 29.8.2019 17:56
Dříve měla každá sorta zařazení jako výběr a potom 1.jakost v příčném průřezu.To není dnes žádoucí toto zveřejňovat.Lidé by museli zjistit jak jsou okrádáni...
Ono je to trochu jinak. Nevím, jaké "dříve"máte na mysli, ale já tu nabídku jablek v obchodech před 30 a více lety dobře pamatuju. Jablka se nabírala z hromady plechovým naběrákem jako brambory a jejich velikost a kvalitu by dnes vzali tak akorát v moštárně. Teď nemyslím před Vánoci pod pultem prodávané balené Jonathany a Starkingy z Maďarska. O nějakých příčných rozměrech jste se nikde nedozvěděli, neznal je ani zelinář. Dnes jsou údaje všemm dostupné na webu.
Existuje velmi málo zboží, v němž by byl tak propastný rozdíl tehdy a dnes, jako právě v jablkách. Tehdy každý zahrádkář nabídku ovoce z obchodu strčil svými jablky hravě do kapsy. Dnes se většině z nás plody odpovídající vzhledem a velikostí těm z marketu vypěstovat nepodaří.
Jiná věc je cena jablek převyšující cenu banánů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 29.8.2019 7:35
Pán Morvai: Tak to som rád, že sa Vám tie populistické fotky páčili.
Aby som Vám vrátil kompliment - z Vašich príspevkov a fotografií jasne vidno, že sa v pestovaní ovocnín vyznáte. Výpestky máte parádne. Toto vlastne ani nie je kompliment, len konštatovanie skutočnosti. IH
(P.S.: Sršne a osy ´milujú´ najmä Bohemiu, Rubín a Rubinolu. Ignorujú napríklad Florinu, ale aj Admiral a žltoplodé odrody. Pri Admirale je rizikom praskanie plodov v oblasti stopkovej jamky, ktoré môže nastať po výdatných dažďoch, najmä ak nasledujú po dlhšom období sucha. Zatiaľ sa to ale chvalabohu nedeje, napriek tomu že tie výdatné zrážky u nás boli).
|
|
|
|
|
|
|
morvai - Stříbrný Zahrádkář (158) - 166.60 (?), 29.8.2019 11:33
Veľmi pekne dákujem pán Hlavatý.Ale ako každý jeden z nás, ani ja sa tu nevyhnem problémom s odrodami.Najviac ma teraz trápi spomedzi jabloní moja akási srdcovka, odroda Rozela.Mám z nej vysadené tri stromy, jeden na m26 a dve na m9.A práve na tom 5 ročnom na m26 mám už väčšinu plodov pehovitú, a ešte pred dvoma týžňami boli plody čisté.A aj na tom jednom z tých dvoch čo mám na m9 mám pehovitosť, aj ked to je len ešte 2 ročný strom.Na tom staršom strome som mal aj minulý rok pehovitosť na Rozele.A čo je v tomto roku zaujímavé, že veľmi náchylné odrody ako Vanda a Admiral nemajú pehovitosť.Na tej Rozele my však tú pehovitosť mohlo spôsobiť aj to že som na nej robil letný rez, kým na Vande a Admiraly som to nerobil.Pán Polehla tu včera spomínal, že dával 5 postrekov vápnikom, ja som ho dával 3 krát, a asi to bolo málo pre tú Rozelu.Zaujímavé však je, že jedna Rozela na m9 nemá žiadnu pehovitosť.Najmladšiu Rozelu mám vysadenú na začiatku môjho pozemku, tú najstaršiu na m26 v strede pozemku a tú poslednú, tiež 2 ročnú na konci pozemku a sú postupne od seba asi na vzdialenosť 20m.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.0 (?), 14.9.2019 12:46
Rastie Admiral skutocne tak bujne ako sa stretavam v popise tejto odrody kedze je to triploid?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|