Odroda Telse
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 17.2.2019 9:09
tieto spojenia skratiek rodič.odrôd sa mne osobne vôbec nepáčia - viď Mivibe, Rubimeg a pod.)
Mně taky ne. Dokonce se myslím, že je to jedna z příčin malých úspěchů holovouských šlechtění. Které názvy budou lákat ke koupi: Rubín, Opál anebo Zvoša, Miodar?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
paraji - (32) - 97.231 (?), 7.11.2019 20:44
p.Hlavatý, už ste ochutnal to jablko?Teda ak úspešne dozrelo...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.78 (?), 7.11.2019 21:27
Paraji: TELSE (Topaz x Elstar), predtým označované ako I 18/1 - prvé jablko z mladučkého stromčeka som obral v druhej polovici septembra a hneď aj degustoval. Plod v čase zrelosti je na fotkách. Odroda má zaujímavú oranžovú farbu, u mňa takmer jednoliatu, v horších podmienkach bude pravdepodobne s pásikovaním. Veľkosť priemerná (stredná), chuť príjemne harmonická, s vyrovnaným podielom cukrov a kyseliniek, rozhodne nadpriemerná. Nie ale taká, že by som z nej upadal do mdlôb, určite nedosahuje chuťové kvality Jonathanu, Coxovky, Goldenu, Rubinoly, Fuji, Topazu, Bohemie, Jonagoredu, Admiralu či Šampionu. To som ale vymenoval chuťovky, ktoré nastavujú latku kvality veľmi vysoko. Na komplexné zhodnotenie Telse je u mňa zatiaľ priskoro, zdá sa ale že to bude pomerne kvalitná jesenná odroda, vhodná na okamžitú konzumáciu, farebne nie všedného výzoru a s výborným zdravotným stavom. Inak o odrode Telse je zhodou okolností článok s jej podrobnejším popisom v poslednom čísle časopisu Zahrádkář. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
paraji - (32) - 231.149 (?), 8.11.2019 11:44
Jablko vyzerá pekne, uvidíme ako sa uchytí...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|