Ochutnávka jablek
|
|
 |
 |
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 12.12.2017 7:34
Z vizitky jste od Kolína, tak to máte dobrý. Jak na pěstování, tak na dojezd. V Holovousích (Hořicích) bývá degustace začátkem ledna. Až budou posílat pozvánku, objeví se tady. Já se tam dostal prvně před dost lety tak, že jsem se zdvořile zeptal, jestli můžu přiject a od té doby mi chodí pozvánka. Jedna věc je protěžování některých odrůd, které se tam prezentují, druhá kontakt s lidmi, kteří na degustaci jsou. Pokud nejste zarytý introvert, určitě si s někým na místě popovídáte, pokud ano, jen vyslechnete co si v okolí říkají. No a když Vám bude chutnat, obyčejně ty odrůdy mívají ve firemní školce. Určitě něco z toho, co se v Hořicích chutná mají i v sousedství okolo, jestli máte "chuťovou paměť", můžete srovnávat.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 3.12.2017 1:45
Zadavatel by asi měl uvést přibližnou polohu, ve které jabloně pěstuje, čímž nemyslím jen nadmořskou výšku. Když mu pošle plody někdo z Polabí, těžko dosáhne stejné kvality někde např. na Šumavě. Kvalita může záviset i na průběhu dozrávání v tom kterém roce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.116 (?), 8.12.2017 18:15
Já si letos koupil jablka rubinola v Holovousích a chutnají přesně tak, jako u mne. Na chuť jablek může mít vliv i typ půdy a hloubka. Četl jsem, že plody třešní a višní jsou v mělčí těžší půdě chutově lepší než v půdách hlubších. Kořeny rostou blíže povrchu půdy a více do dálky než do hloubky. Mělčí kořeny se dříve ohřívají.
Rubín pěsruji dlouho a ten se moc do těžších půd opravdu nehodí. U mne trpí gumovitostí a potom rakovinou dřeva. Nejdříve odejde terminál. I u přeroubovaného stromu na odrůdu rubín chytnou rakovinu jenom ty rouby. Přičemž větve původní odrůdy jsou nedotčeny. Rubinola rakovinou netrpí, ale zase na ni jdou vosy - více než na rubín. Takže rubín ANO, ale jenom do vhodných půd. Ani výběr podnože s tou rakovinou moc nezmůže..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
milanfiala - Diamantový Zahrádkář (1142) - 150.193 (?), 11.12.2017 21:43
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 12.12.2017 7:34
Z vizitky jste od Kolína, tak to máte dobrý. Jak na pěstování, tak na dojezd. V Holovousích (Hořicích) bývá degustace začátkem ledna. Až budou posílat pozvánku, objeví se tady. Já se tam dostal prvně před dost lety tak, že jsem se zdvořile zeptal, jestli můžu přiject a od té doby mi chodí pozvánka. Jedna věc je protěžování některých odrůd, které se tam prezentují, druhá kontakt s lidmi, kteří na degustaci jsou. Pokud nejste zarytý introvert, určitě si s někým na místě popovídáte, pokud ano, jen vyslechnete co si v okolí říkají. No a když Vám bude chutnat, obyčejně ty odrůdy mívají ve firemní školce. Určitě něco z toho, co se v Hořicích chutná mají i v sousedství okolo, jestli máte "chuťovou paměť", můžete srovnávat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.177 (?), 17.12.2017 15:14
Predvianočná degustácia 21 odrôd jabloní - čiste súkromná, amatérska a nezáväzná. Len pre zábavu a osvieženie tak trochu "zaspatej" zimnej diskusie o jabloniach. Na fotkách sú odrody z mojej záhrady zoradené v poradí (od prvého po posledný rad, vždy zľava doprava): Coxova - Lucy - Topaz - Gold Bohemia - Red Cap - Braeburn - Jonathan - Pinova - Shalimar - Merkur - Karneval - Golden Delicious - Jonagored - Heliodor - Red Chief - Ligol - Bohemia - Rubinola - Admiral - Fuji a celkom vzadu Florina. Hodnotenie neberte príliš vážne, treba predovšetkým zohľadniť dátum degustácie, polohu záhrady (Podunajská nížina, 115 m.n.m) a chuťové preferencie mojej maličkosti. Ak by to predsa len niekoho zaujímalo, tak do skupiny "vynikajúce" sa dostali Rubinola, Jonagored, Jonathan, Admiral, Ligol a Topaz. Tesne za nimi "výborné" boli Coxova reneta, Golden Delicious, Lucy, Bohemia a Fuji. Ostatné som vyhodnotil ako "veľmi dobré". Vyslovené sklamanie nebolo (najslabší Shalimar zaň už nepovažujem, známa to vec - už je vykopaný). Nutné je pripomenúť, že niektoré odrody sú už za svojím konzumným vrcholom (Gold Bohemia, Merkur, Bohemia, asi aj Coxova), niektoré ešte ďaleko pred ním (Braeburn). IH
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 19.12.2017 10:30
V Holovousích bude degustace 4. ledna. Jednací sál VŠÚO v 10 hodin.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|