Je to problém. Když jsem přišel ke stromkům jednou v té silné zimě, před třemi roky, Aversol neaversol, ožraly všechno. Tři roky zakládaná řada štíhlých vřeten byla v háji, starší stromy taky. Spodky zajíci, větvičky srnci.
Obalovat papírem je účinné, ale jen krátkou dobu, jakmile chcete pěstovat tvar, papírem to nejde. Mám ale určitou zkušenost, která by stála za vyzkoušení. Známý mi jako opatření proti krtkům a hryzcům poradil použití výpočetní techniky. 
Do země se porůznu na pozemku zarazí ocelové kůly aby asi 60 cm vyčnívalo, např. staré vodovodní trubky. Na ně se pověsí diskové plotny ze starých havarovaných harddisků z počítačů. Na trubce nahoře se vytvoří nějaký držák a disk se zavěsí tak, aby se trubky v klidu nedotýkal. Zavěsit se musí na trvanlivý provázek, silnou niť. Na jednu trubku se pověsí jedna plotna (dvě se do sebe brzo zamotají). Délka závěsu asi do poloviny délky trubky. O ostatní se postará vítr.
Může to rušit sousedy, mělo by to rušit krtky a asi to ruší i hlodavou divou zvěř. To nemám spolehlivě odzkoušené, ale letos jsem neměl čas ani na aversol a zatím na zahradě ani stopa. Takže experimentátoři jsou vítáni.