Nové odrody jabloni
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.78 (?) 25.10.2018 13:14
Krásná jablka, dobře zpracované údaje. Obdivuji schopnost pana Fialy najít tolik nových odrůd i ochotu podělit se s námi ostatními - na sociálních sítích méně gramotnými pěstiteli.
Trochu mě mrzí, že se stejným entuziazmem tu někdo neuvádí i naše domácí - české a slovenské odrůdy. Aspoň letos při 100letém výročí republiky. Myslím, že by si propagaci taky zasloužily, není mnoho tuzemských produktů srovnatelných se světovými. Takové Bonita či Lady Silvia nejsou příliš známé a prý se zdají kvalitní.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.38 (?), 25.10.2018 21:45
Teraz uvediem všetky odrody jabloní ktoré pestujem. So všetkými som spokojný, inak by som ich tam nemal. Takže: Jonagored, Ligol, Golden Del., Topaz, Admiral, Desert, Florina, I18, Prima, Fuji, Bohemia, Gold Bohemia, Coxova reneta, Rubinola, Red Jonaprince, Melrose, Merkur, Lilla Seemik, Jonathan, Karneval, Heliodor, Pinova, Braeburn, Red Cap, Starking, Red Chief, Šampion, Lucy, Rajka, Jonalord, Julia, Piros, Granny Smith, Elstar, Rozela, Angold, Idared, Boskoop červený, Gala, Baya Marisa. Zo 40 sort je 23 "cudzokrajných" (české si dovolím vziať za svoje, slovenská nie je bohužiaľ ani jedna). Pojem "teplomilné" nepoznám, takže nekomentujem. Ešte dodám čo som tu prezentoval x-krát: chuťovo si najviac cením Jonathan, Coxovu Renetu, Golden Del. a Jonagored (preboha, veď to sú všetko "cizáci" 😉, kde je sekera?!). Tým, že ma svojou kvalitou oslovili české odrody Admiral, Merkur, Rubinola, Rajka, Lucy, Desert, Topaz, Bohemia a ďalšie som sa tiež nikdy netajil. Vychádza to z mojich viacročných skúseností s nimi, z ničoho iného. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
paraji - (32) - 231.149 (?), 26.10.2018 6:22
Dobrý deň,je to kompletný zoznam?Chýba mi tam napr.Shalimar... Či sa mýlim?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 26.10.2018 12:34
Paraji: Áno, momentálne je to kompletný zoznam. Shalimar som vykopal pred rokom na jeseň. Jablká to boli nádherné, ale chuťovo nebol konkurencieschopný. Takže som sa s ním rozlúčil, aj keď je to česká odroda . Aby som to s tými odrodami ešte upresnil: Starám sa o 2 záhrady - jedna je moja, v nej mám cca 50 stromov, druhá je môjho najlepšieho kamaráta, tam je cca 100 stromov. Kamarátovi robím kompletný servis čo sa týka rezu, očkovania, štepenia a sadenia nových výpestkov. Postreky si robí sám, ako aj zavlažovanie. U mňa doma som sa rozhodol, že budem mať výlučne "monotematické" stromy, teda jeden strom=jedna odroda. U kamaráta je to inak, fotky z tej záhrady ale nedávam, resp.len výnimočne. Takže z tých 40 odrôd jabloní sú niektoré len uňho, niektoré len u mňa a niektoré (väčšina) sú v oboch záhradách. Aj tú jeho ale považujem za "svoju", je to také moje adoptívne dieťa, kamarát bol dlhé roky služobne v zahraničí a tú jeho záhradu som vtedy v podstate vybudoval. Mám k nej dokonca silnejší vzťah ako k tej mojej. On je už teraz doma, ale v tej starostlivosti pokračujem naďalej - a robím to rád. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.250 (?), 26.10.2018 16:10
Omlouvám se všem ale vložím dotaz sem, protože nevím jak založit nové téma, nikde se mne nezobrazuje doporučovaná kolonka.
Potřboval bych někoho znalého určit druh jablek vlevo na obrázku. Vpravo jsou s největší pravděpodobností Idaredy ale vlevo jsou podobné vzhledově ale chuťově je to jiná třída. Velmi chutné, křupavé a i sladké a méně náchylné na strupovitost. Věc se má tak. před asi 25 lety jsem přerouboval 2 jabloně Goldspur, které na Valšsku nejedou na něco ale nevím co. Jedna je určitě Idared ale ta druhá, která má ty lepší jablka je mne utajena. Děkuji předem za nějaké odpovědi.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |