Nové jabloně, jaké?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 124.6 (?), 4.2.2008 16:48, zobrazeno: 26226x
Koupili jsme dům (u Pardubic) se zahradou i ovocnými stromy, ale již letitými a některé jabloně odumřely (pod kůrou nějací lýkožrouti?). Chtěli bychom zasadit 2-3 nové jabloně, a to takové, které by dávaly úrodu postupně. Rezistentní a spíš ne moc sladké, mám cukrovku. Půda je tady asi 20 cm hlinitopísčitá, pak písek-vátina.Prosím o radu - jaké jabloně byste mi poradili? Jsem laik a zdá se mi, že druhů je moc.
Děkuji velmi.
Helena Tichá
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jerome - (18) - 82.60 (?), 4.2.2008 17:40
Tak to je zajímavé - nevíte, prosím, jak je to tedy s Ontáriem? O něm se říká, že je to jablko pro diabetiky...Rozdíl mezi ním a jinými, třeba i dojmem mnohem sladšími, nebude nijak horentní!? Lze to kvantifikovat  !?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 4.2.2008 18:27
Kvantifikovat to samozřejmě lze, např. orientačně moštoměrem. Ale rozdíl ve sladkosti mezi jablky ošetřovanými ve vyhnojené a neošetřovanými v chudé půdě je podstatně větší než u jednotlivých odrůd navzájem. Zřelnější je u odrůd hojně a pravidelně plodných (rychleji vyčerpají půdu). Typické např. u James Grieve. Poměr glukózy a fruktózy se měří obtížněji, obě patří mezi redukující cukry, myslím ale, že v závislosti na odrůdě příliš nekolísá.
Každý, kdo měří cukernatost při moštování potvrdí, že nejvíce cukrů obsahují mošty z pozdních zimních jablek, byť se zdají organolepticky kyselejší.
Můj soukromý názor je, že termín "jablka pro diabetiky" je nepodložený eufemizmus propagující odrůdy jablek, jejichž chuť se šlechtitelům příliš nepovedla.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 85.27 (?), 4.2.2008 21:39
Děkuji za uznání, které si nezasloužím, proto budu opět oponovat. Nemám rád dělení jablek na vhodná a nevhodná pro diabetiky. Je to trochu zavádějící. Pominu diabetiky - starší obéznější lidi s dietou, mám na mysli skutečně nemocné, od mládí na inzulínu. Podstatou diabetické diety je pravidelný přísun daného množství glycidů (ne víc, ale hlavně ne méně!), poklud možno s nízkým glykemickým indexem (pomalu zvyšujícími hladinu cukru v krvi). Jablka svým obsahem vlákniny, fruktózy, draslíku patří, na rozdíl od např. třešní, rynglí, hroznů, melounů aj. mezi doporučenou součást diabetických diet.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jerome - (18) - 82.60 (?), 4.2.2008 22:20
Děkuji za odpovědi, rozumím! Takže diabetické jablko je vlastně pleonasmus  ! Nebohému Ontariu zbyla jen ta jeho výjimečně dlouhodobá skladovatelnost. Jináč je ošklivý, kyselý, musí se stříkat na strupovitost a střídá...no, ale tátovi to o té diapověře říkat nebudu, asi by ho to ranilo...  .
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 1.251 (?), 5.2.2008 16:19
Kyselé a zdá se s málo cukrem je Zvonkové, ze starých odrůd taky „kožuchy“ což by mohlo být francouzské kožené nebo kanadská reneta nebo nějací kříženci, možná i Hedvábné Pozděkvětné. S málo cukrem u nás máme jednu neidentifikovanou starou jabloň, která plodí mimořádně velká jablka, 300 - 400 gramů je normální, rekord je 660 gramů, mohlo by to být Antonovo? U této jabloně jsou větší než u jiných jabloní i výhonky a listy. taky málo sladká se mně zdála Sudetská reneta, ale to možná tím, že rostla pod jinou velkou jabloní ve stínu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 77.39 (?), 5.2.2008 17:12
Tzv. "Kožuchy", tedy, kanadská renete, Kmínová renta, Boskoopské, atd., ač po chuti kyselé, patří mezi odrůdy s nejvyšší cukernatostí. Samozřejmě při adekvátní výživě.
Mimochodem, vinné hrozny, z nichž se vyrábí koňak, jsou tak kyselé chuti, že nejsou k jídlu.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|