Prosím o radu.Na podzim jsem vysadil jablůňku a teď při kontrole jsem zjistil fleky odumřelé tkáně na spodku kmínku a na vrcholku. Loni mi to udělaly dva stromky opodál, ale byly starší a postižení bylo jen na konci větví a během léta se zvetily.Vedle jsem měl 2 muchovníky a také je postihlo podobné "zahnívání" a jen jeden to rozchodil.
Mráz to asi nebude.Na sousední staré jabloni jsem loni zkoušel roubování a chytli se oba rouby (nárůst cca15cm), ale na podzim jeden začal vadnout a i celá podnožová větev změnila barvu tak jak je na fotkách a kůra doslova zhnila (byla mazlavá).Tato stará jabloň postupně odchází a usychá jedna větev za druhou.Myslím že to bude nějaká houbouvá choroba, ale nejsem si jistý.
Jestli je kůra mazlavá, mám obavy, že host 185.138 má pravdu...
My jsme měli na starých jabloních černající kůru, ale ne mazlavou, odcházely větve - byla to houba, 3x ročně postřik Kuprikolem, ale raději jsme se byli u rostlinolékaře zeptat... Lída
Mám dojem, že je tam vražen železný kůl a to se nedělá. Ocel i když je rezavá je velmi dobý vodič tepla v tomto případě chladu a kořeny ty jsou pak háklivější na promrznutí než kmen. Samozřejmě zmrzlé kořeny se projeví i na kmeni.