Meruňku mám Karolu a Velkopavlovickou! (koupena v mladické nerozvážnosti-ale žije a plodí 6.rok).Dozrává koncem července.Broskve Redhaven a nektarinka dozrávají koncem srpna. Celově bych řekl, ře oproti nižším n.m.výškám (moje je 490m) mám posun zrání ai o týden.
Dobrý večer,
plně souhlasím s názorem většiny zde diskutujících, že nadmořská výška je jen jeden z více údajů, který hovoří o vhodnosti stanoviště pro pěstování určitého druhu ovoce. Přesto by mne velmi zajímalo, v jaké nejvyšší nadmořské výšce zde přítomní diskutující pěstují jabloně a jinné druhy ovoce. Mohlo by to být zajímavé srovnání. Přeji příjemný večer. HJ
Mám takový pocit, že mě tady někdo trumfne - Ostravsko 323mnm . Ze zahrádky můžu jmenovat jabloně, hrušku, broskve, meruňky, švestky. V okolí rostou hojně ořešáky, třešně...
Podle názvu témata této diskuzní větve "nejvyšší nadmořská výška" usuzuji, že zakladatelce šlo o vysoké a extrémní nadmořské výšky, nikoli o "nížiny" a mírné vyvýšeniny typu Hradec Králové, či Ostrava. To bychom se za chvilku možná mohli i dovědět, že jabka a hrušky lze s úspěchem pěstovat dokonce i v Podunajské nížině!
U meruněk není problém s dozráním. I ty nejpozdnější odrůdy dozrávají do půlky srpna, takže i v horších polohách - později - stihnou dost teplých dní. Rozhodující je, zda dřevo a pupeny přežijí zimu a květy či malé plůdky jarní mrazíky
Meruňku mám Karolu a Velkopavlovickou! (koupena v mladické nerozvážnosti-ale žije a plodí 6.rok).Dozrává koncem července.Broskve Redhaven a nektarinka dozrávají koncem srpna. Celově bych řekl, ře oproti nižším n.m.výškám (moje je 490m) mám posun zrání ai o týden.