Náhrada za Idared
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PetrK - (31) - 80.10 (?), 31.3.2023 18:41
Dobrý den,
čtu tu Vaše různé příspěvky ohledně různých stromů a je vidět, že se vyznáte. Mohl bych poprosit o radu? Zajímají mne některé staré odrůdy. Pročetl jsem na internetu přehled všelijakých jabloní a vyselektoval jsem nějaké, které mne zaujaly. Dal jsem to jako otázku zde do fóra. Jinak ani nevím jak tu psát, možnost zeptat se třeba napřímo mimo forum jsem nenašel. Jestli byste o těch odrůdách něco nevěděl a neporadil mi.
Předem velmi děkuji.
https://www.zahrada.cz/forum/jablone/stare-odrudy-jake-jsou-a-kde-sehnat-rouby-nebo-str-482738/?kotva=
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.18 (?), 6.11.2008 23:53
Měla jsem původně 3 stromky Melrose, nyní mám jeden (zmenšuji počet ov.stromů). Pěkně rostly, plodily o něco méně než Idared. Jablka velká, červenohnědá se rzivostí, dužina smetanové barvy, šťavnatá, voňavá (kříženec Jonathan x Red Delicious).Sklízí se v 2.pol.října, vydrží i v obyčejném sklepě do poloviny dubna, pak trošku vadne. Strupovitostí u mne opravdu netrpěl (a to proti ní nestříkám) - zahrádku mám v HK, možná výš by trpěl víc - nevím. Idared jsem nikdy neměla ráda kvůli tuhé slupce. Zkoušela jsem také kdysi, které jablko nejlépe snese panelákový sklep - tam nejdéle vydrželo Wagenerovo a Bláhovo oranžové :-))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 19.10.2010 18:52
Já na Melrose nedám dopustit. Pravda je, že nadúrody u něho nehrozí. Kdysi jsem míval zákrsek Melrose hned vedle Idaretu. Plody Melrose dle mne byly atraktivnější. A také trpěl o něco méně strupovitostí než Idaret. Jeho necností je krátká stopka.
Nyní ho mám jako vřeteno na podnoži J-TE-E a spokojenost. Aby mělo dobrou chuť, musím ho česat od poloviny října (cca 330 m n.m.).
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 175.250 (?), 19.10.2010 21:29
Jste si jist, že takhle vypadá Melrose, Já mám stejné podle obbrázku a je to Bancroft Red. Zkusím zítra vyfotit pro porovnání.
P.S. Dotaz na p. Vysloužila
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|