Mrazové dosky a prestárlá jabloň

joohaa - (2) - 140.1 (?)
23.11.2012 15:53

Dobrý deň pán Vysloužil,

citujem z knihy Čestmír Bohm - ZÁHRADKÁRSKA ENCYKLOPÉDIA  " Rezom a presvetľovaním v období vegetačného pokoja podporujeme rast. Silný zimný rez podporuje bujný rast a obmedzuje rodivosť. Atď..."  Ako začiatočník som si práve myslel, že by som tej kamarátovej jabloni pomohol. Našťastie som to napísal sem a nevykonal niaku hlúposť.

Ďakujem za všetkým rady.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
joohaa - (2) - 140.1 (?), 23.11.2012 7:24, zobrazeno: 5106x

Dobrý deň,chcel by som sa poradiť čo z mrazovýmí doskami na jabloni. Koru som minulý rok ošetroval voskom, keď boli praskliny malé, ale moc to asi nepomohlo. Ako mám postupovať ďalej? Mám tú odtiahnutú koru odrezať už teraz, alebo ešte počkať? Alebo aký postup použiť?  A ešte jedna vec. Čítal som, že zmladzovací (hlboký) rez jablone mám robiť už teraz a nie až v predjarí. Jedná sa o jadloň ktorú už minimálne 7 rokov nikto nerezal a asi bude mať už dosť rokov.Aspoň tak mi to hovoril kamarát, ktorý ma požiadal o pomoc. Je to vysoký strom s ovisnutými konármi skoro ako vrba s veľmi zahustenou korunou.

Moc ďakujem za rady.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 23.11.2012 9:23

Můžete, prosím, uvést zdroj, z něhož jste četl, že hluboký zmlazovací řez máte dělat nyní? Považuji to za nesmysl
   Pokud chcete nekrotická míst vyříznout a zatzřít balzámem, je to možné, ale dělal bych to až na jaře, až poteče míza a rána se bude moci hojit. V tuto dobu se nezahojí nic, akorát pletiva víc zpřístupníte nadcházejícím mrazům.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.11.2012 10:56

Osobně bych ještě nyní provizorně zamazal všechny praskliny nějakým pružným tmelem (třeba i štěpařským voskem) tak, aby pod ochlipující se kůru přes zimu nezatékala voda.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 29.197 (?), 23.11.2012 14:37

Já ve svém sadu (150 stromů) řeším takové případy

1. preventivně: silnější kmeny zakrývám prkny z jihu

2. kurativně: ve vegetaci očistím kůru, odstraním odumřelé části v ráně, ničím nezamazávám, strom přihnojím dusíkem a sleduji postupující zával. Obvykle se rány zavalí za 1-2 roky. Hojení se urychlí neprodyšným obalením kmene gumovým pásem a pod. Zamazání ran nyní štěp. voskem a pod. dopadne obvykle tak, že popraskaný vosk (vlivem teplotního kolísání) dovolí vodě dostat se do rány, ale nedovolí rychlé vyschnutí a situace se tak zhorší.

Zmlazovací řez se dříve prováděl celou zimu ve velkovýrobě, aby se zaměstnaly pracovní síly. Dnes se doporučuje v předjaří. J.

joohaa - (2) - 140.1 (?), 23.11.2012 15:53

Dobrý deň pán Vysloužil,

citujem z knihy Čestmír Bohm - ZÁHRADKÁRSKA ENCYKLOPÉDIA  " Rezom a presvetľovaním v období vegetačného pokoja podporujeme rast. Silný zimný rez podporuje bujný rast a obmedzuje rodivosť. Atď..."  Ako začiatočník som si práve myslel, že by som tej kamarátovej jabloni pomohol. Našťastie som to napísal sem a nevykonal niaku hlúposť.

Ďakujem za všetkým rady.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.11.2012 17:23

Proti mrazovým deskám na kmenech hrušní způsobeným na jaře pučící mízou vyhnanou z kořenů stromu jarním sluníčkem, a následným nočním zmrznutím jsem začal používat asi čtvrtým rokem dřevěné prkna.Nikdy jsem to nedělal, ale po vlastních zkušenostech, i pohledem na mladou třešni u sousedů jsem se přizpůsobil.Na podzim upevním dvě prkna z jižní strany od spodu na vysokokmen hrušní.Všimnul jsem si ale, že mrazové trhliny jsou i výše na kmeni, nu což, tam už nepolezu.Nejhorší je odrážející se sluneční paprsky od sněhové pokrývky, dopadající na kmen.Natíraní vápenným mlékem jsem zavrhnul z estetických důvodů.Na nízkokmeny mladých meruněk by taky pomohlo obalení kmínku alobalem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz