Množení sloupovitých jabloní

host - 59.226 (?)
22.4.2010 16:21

Osobně jsem pro GM plodiny, ale vězte, že v EU je zatím povolena jen kukuřice (Bt - MON810) a od letoška brambor (Amflora). Kukuřice na výkrm prasat, brambor pro průmysl (upravený škrob). Tzn. že "Caty" určitě nebudou GMO. Mimochodem nedivil bych se, kdyby to byli (Caty) radiomutanti a podobné věci, u kterých nikdy nevíte, co to s chromozomy udělá (oproti přesně vkládané DNA do GM rostlin/organismů). Jen tak pro zajímavost už několik let má Výzkumák v Ruzyni GM Švestku Stenley snad? rezistentní na PPV (Šarku). Ale až se bude moci pěstovat volně, tak to už tu budou zahradničit naše děti/vnuci apod. :-)

Mittw.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 109.82 (?), 21.4.2010 21:56, zobrazeno: 16457x

Vloni jsem si zakoupin několik sloupovitých jabloní. Rád bych si je narouboval namožil. Proto uvítám jakékoliv zkušenosti ostatních nadšenců. Prodávané stromky jsou na pomalu rostoucích podnožích. Oparavdu by mě zajímalo, co se stane, když sloubcoviou jabloň naroubuji na bujně rostoucí semenáč jabloně. Udrží si sloupcovitý růst, co nástup plodnosti, velikost úrody?

Taky by mě zajímalo, jak vlastně byly tyto jabloně vyšlechtěny. Většinou se prodávají CATy (Greencat, Suncat, Redcat, Starcat). Nejde o GMO? Nemám nic proti GMO rostlinám, jen se mi zdá, že je to celkem nová věc a už je na trhu hodně odrůd.

host - 59.226 (?), 22.4.2010 16:21

Osobně jsem pro GM plodiny, ale vězte, že v EU je zatím povolena jen kukuřice (Bt - MON810) a od letoška brambor (Amflora). Kukuřice na výkrm prasat, brambor pro průmysl (upravený škrob). Tzn. že "Caty" určitě nebudou GMO. Mimochodem nedivil bych se, kdyby to byli (Caty) radiomutanti a podobné věci, u kterých nikdy nevíte, co to s chromozomy udělá (oproti přesně vkládané DNA do GM rostlin/organismů). Jen tak pro zajímavost už několik let má Výzkumák v Ruzyni GM Švestku Stenley snad? rezistentní na PPV (Šarku). Ale až se bude moci pěstovat volně, tak to už tu budou zahradničit naše děti/vnuci apod. :-)

Mittw.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 29.4.2010 16:22

Cats = Columnar apple tree system. To jsou sloupovité odrůdy z Geisenheimu. Genetický základ pro sloupovitý růst je z 'McIntosh'('Wijcik')

Samozřejmě existuje i české šlechtění sloupovitých odrůd. O tom tu už je napsáno dost.

Sloupovitý růst nemůže žádná podnož změnit.

host - 224.19 (?), 3.5.2010 9:25
Sloupcové jabloně lze množit (při ceně cca 250 Kč) se to určitě vyplatí, dle vlastních zkušeností je 50% úspěšnost. Očkuji zásadně Forkertovým očkováním, na zdřevntělý jednoletý i dvouletý výhon v červnu (výhon do podzimu vyroste) nebo v srpnu (je nebezpečí vymrznutí očka). Očka beru při nedostatku materiálu v červnu přímo z terminálu stromku. Pro očkování v srpnu lze použít očka z konkurenčního výhonu (nechat v průběhu vegetace 1 výhon). Další možnost je použít jako rouby krátké trny z obrostu - letošní pokus, zatím vypadá % ujmutí vyšší, ale výsledek může být i jiný, rouby jsou jen narašené. Výše popsané je z vlastní zkušenosti, jaký bude dále růst a plodnost nevím. Podnože - naočkoval jsem kdejaké pláně, co jsem sehnal. Úroda, zatím nemohu nic napsat, nové stromky jsou 1 leté a z cca 20 ks kvetou jen 2ks. Mateční stromky jsou 2 a 3 leté, úroda zatím v kusech. Jako vázací materiál je vhodná páska z video kazety, běžná páska pro zahrádkáře z PVC je na očkování moc silná. Mnoho zdaru. ČK

host - 210.6 (?), 3.5.2010 17:43

Sloupovité jabloně si množím roubováním a očkováním už několik let.Jako podnože používám MM106,případně M11.Zkusil jsem i M26, ale růst roubovanců je slabší.Na semenáče jsem nezkoušel roubovat ani očkovat.

Zdravím

host - 46.80 (?), 8.5.2010 7:21

Očka se špatně vyřezávají, protože jsou hustě za sebou a je tam mnoho odpadu. Pro čipování v červenci srpnu lze využít jen silné podnože alespoň jako palec. Jinak to nespasujete. A očka neporostou. Ideální je dle mého podnož MM 111 nebo MM 106. Nebo v předjaří klasicky roubovat kopulací na stejně silnou podnož ať už jmenované nebo semenáč. Já osobně mám některé orůdy sloupcovitých naroubované kopulací v koruně stromu staré bujné triploidní odrůdy Lebelovo. A chová se to jako sloupy.  Rozdíl v naštěpování na M 26 a MM 106 je znát spíše v délce přírustků, nikoli v tvaru rostliny. Sloupovitá bude tak i tak.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 68.3 (?), 8.5.2010 8:35

Děkuji za cené rady. Je vidět, že máte vlastní zkušenosti. Až mi na stromcích naroste nějaké dřevo, tak roubování či očkování také zkusím. Ten nápad s naroubováním sloupcovité jabloně do koruny stromu se mi líbí. Jinak jsem se díval, co mě stály sloupcovité jabloně kupované ve Slupi u fi. Ökoplant - 150 Kč/ks což je dobrá cena. Přesto rád vlastní roubování či očkování zkusím. Je to radost, když se zadaří.

HONZA

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024