Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.185 (?), 5.12.2017 20:42
234.33: Všeobecne platí, že čím slabšie rastúci podpník, tým skôr stromček vstúpi do rodivosti a plody dozrievajú o niečo skôr, tiež je životnosť takéhoto stromku kratšia. Väčšinou sú plody z takého stromčeka aj väčšie a krajšie vyfarbené, ale kratšie skladovateľné. Toto už ale neplatí vždy, pretože do toho vstupuje aj taký faktor ako správny rez, agrotechnika, zavlažovanie a pod. Aj z vyšších tvarov na bujnejších podpníkoch sa dajú získať krásne jablká. K Vašej otázke: to že by podpník mal nejaký zásadný vplyv na termín kvitnutia som si nevšimol, toto závisí najmä od odrody samotnej. Ešte k názvu vlákna - kombináciu Melodie a M9 nepovažujem za najšťastnejšiu, táto odroda patrí medzi najslabšie rastúce a na M9 si vyžaduje pomerne skoro exaktný zmladzovací rez, inak stromček rýchlo zostarne (podobne ako napr. Šampion alebo J.Grieve). Navyše Melodie má tú necnosť, že plody v čase dozrievania padajú zo stromu a často praskajú v oblasti stopkovej, ale aj kališnej jamky. V pivnici pomerne skoro vädnú a jej kyslejšia chuť mňa osobne nenadchla. Svojho času bola Melodie ako rezistent veľkým hitom, lebo plody sú naozaj krásne. Ja ju už ale dávnejšie nepestujem a neplánujem sa k nej vrátiť. IH
|