Mantet?

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
15.5.2013 11:14

Tak to vypadá, že nikdo v mém jablku Mantet nepoznává.Zajimavé na chuťi mé odrůdy bylo, že byla docela dost sladká, takže jsem nemohl najednou sníst více jablek-asi tak jak se mi to dařilo když jsem konzumoval více kyselejší odrůdu nějakého letního.Bylo by dobré, kdyby někdo přidal foto svého Mantetu pro vizuální porovnání.Asi dvě čísla nazpět v Zahradkáři se psalo o něm, jako o jedním z nejlepších letních odrůd.Byla tam i fotografie Mantetu, která se mi zdála autentická s moji odrůdou, ale nejsem si jistý.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 7.5.2013 11:38, zobrazeno: 7049x

Chtěl bych se zase a opět zeptat zdejších znalců, pěstitelů na to kterou jabloň máme na zahradě.Podle popisu by to mohla být odrůda Mantet-zraje od první dekády v srpnu.Její věhlas podle mě převyšuje kvalitu dužiny.Dužina zdá se mi lehčí, křehčí, bílá, s naneseným červeným žíháním.Chuť je někdy přeslazená, a zároveň kyselkavá.Její nevýhodou bylo, že byla naroubována až na samém vrcholu jiné odrůdy, takže uzrálá jablka nešla z výšky bezpečně obírat, aniž některé padající nezhodila jablka níže položené, určené pro podzimní sklizeň,a zimní uskladnění.Ani jsme ji neobírali, vždy spadla na zem z velké výšky, a většinou se rozbila, a následně kazila.Už stářím taky plodila menší ovoce.Letos jsem tu neznámou letní odrůdu přerouboval z části na Pinovu, a z části na Rubinstep.Pokud by to byl Mantet, tak by ještě šlo zajistit pro příští sezonu nějaké roubiky, že bych ji na jednu větev zachránil pro příští generace.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 15.5.2013 11:14

Tak to vypadá, že nikdo v mém jablku Mantet nepoznává.Zajimavé na chuťi mé odrůdy bylo, že byla docela dost sladká, takže jsem nemohl najednou sníst více jablek-asi tak jak se mi to dařilo když jsem konzumoval více kyselejší odrůdu nějakého letního.Bylo by dobré, kdyby někdo přidal foto svého Mantetu pro vizuální porovnání.Asi dvě čísla nazpět v Zahradkáři se psalo o něm, jako o jedním z nejlepších letních odrůd.Byla tam i fotografie Mantetu, která se mi zdála autentická s moji odrůdou, ale nejsem si jistý.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.5.2013 12:19

Většina mých Mantetů je zelená až bílá a červené líčko mají jen osluněné plody. Dužina je velmi jemná, kyprá křehká ale nikdy příliš sladká. V době zralosti plody nápadně voní - podobně jako Melba, Grávštýn, Fantazia. Dalším typickým znakem jsou úzké ušty jako u J. Grieve. (obrázek mých ne zcela zralých plodů je pod  heslem Mantet v databázi šumperacek - ten napravo). Nikdy jsem neviděl Mantet, kterému by pukla slupka. Zato velmi často pukají přezrálé Stark Earliest.

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 16.5.2013 6:48

Dobrý, pane Rosti&Slavík, Mantet na M106 som videl v marci v predaji (i teraz podľa internetu) v Juke Uh. Ostroh.Obrázok je z ich stránky. Bajas.

sadař vlada - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 20.7 (?), 16.5.2013 23:00

Zdravím

Odruda Mantet se dala plně po matce a říká se jí též letní Mac. Intosh a to pomalu se vším všudy. Barvou, strupovitostí a hlavně jedinečná chuť. Také se mi jeví podle fotografie, že by to měla býti Early Stár neboli Červené letní průsvitné nebo snad možná Broskvové letní. Neuvedl jste stáří stromku.

sadař vlada

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 17.5.2013 11:14

Děkuji za pomoc s určením této letní sorty.Jestli se vám zda jablko většího rozměru, tak upřesním, že jsem vybral nejpěknější, a nejbarevnější kus, a běžnější jsou menší kusy, ale to může souviset se starším plodonosným obrostem-komu by se chtělo stále lozit až nahoru.Je sice naprasklé, ale to bude větším dílem od pádu z velké výšky, než odrůdovou vlastností.Stáří stromků by vám nic neřeklo, protože je odrůda naštěpována asi pětadvacet let na samém vršku velkého stromu.Nijak moc nevytváří dlouhé postranní větve, spíše jakoby spůrtyp.Ještě jsem našel v databázi, že by výhony odrůdy Stark Earliest měly mít nafialovělou kůru a téměř celou ochmýřenou.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 17.5.2013 14:08

Možná jsou letorosty Stark Earliest tropchu nafialovělé (to je ale většina jabloní) a ochmýřené, ale na první pohled si toho nevšimnete, prostě normální jabloňové dřevo. Tvorba drobných plodů je pro ně typická a je to zřejmě hlavní důvod, prč se odrůda přestala pěstovat.
   Ještě se vrátím k obrázku Bajase z Jukky. Tak přesně moje Mantety vypadají - typický úzký kalich se vztyčenými ušty,  líčko nanesené bledým žíháním a mírně hranatý tvar některých (obvykle větších) plodů.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz