Lze již začít s průřezem?



                     
host - 220.132 (?) 
8.2.2014 19:03

Tak mě napadlo, co kdybych při zmlazování postaršího stromu, řekněme nějaké peckoviny, ořezal už teď, ale ponechal bych delší pahýly, které bych potom, třeba v květu, dořízl až na konečnou délku. Chtěl bych "ušetřit" nějakou mízu, ať to pak roste co nejvíc, jenom nevím, jestli to má smysl. Co si o tom myslíte? Dave

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 31.194 (?), 8.2.2014 20:51

Zajímavý nápad - nevím, že by to někdo zkoušel. Obával bych se klejotoku z přemíry mízy.

Zkuste to a pak nám sdělte výsledek! J.

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 8.2.2014 21:59

to nedává smysl. Probouzí se spící očka nejblíže u řezu, takže po jejich probuzení je odstraníte a celý strom jen reterdujete.

Uvedený postup řezu nadvakrát se praktikuje když :

1) dojde k poškození koruny v době nevhodné k řezu a zmlazení je nežádoucí, tak se provede základní sanační/odlehčovací řez a načisto se to dokončí v optimální dobu.

2) zjistíte, že větev překáží a je nutné ji odstranit (například vám napodzim přivezli uhlí nebo stavební materiál a větev, co je nad bránou, překáží).

3) Nebo se nedohodnete se sousedem, tak to říznete na hranici (nad plotem) a on si to začistí v optimální době

                     
host - 220.132 (?), 9.2.2014 15:07

Dobrý den, děkuji za reakci. Ptal jsem se sice na peckoviny, ale momentálně jsem to praktikoval u jádrovin, a to hlavně z toho důvodu, že jsem očekával ještě nějaké mrazíky (a on přišel déšť), a nechtělo se mi dořezávat "načisto", jenom jsem to ocvakal velkými nůžkami. Teď u nás stejně prší, takže jak bude lepší počasí, tak to co nejdříve doříznu na hotovo a něco i zamažu. Dave

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 9.2.2014 15:28

Namrznutí ran nehrozí, namrznutí spíše nastává tam, kde je řezáno na konci vegetace a do zimy se začne tvořit kalus, který nevyzraje a namrzne. Vám se začne ten kalus tvořit až s nástupem vegetace, proto nic nenamrzne. Tam kde by hrozilo vysušení (mrazem, sluníčkem, kombinací) se pak rány zamazávají (hluboký zmlazovací řez peckovin, podzimní založení korunky broskvoně ap.).

Jádroviny a skořápkoviny zamazávat nemusíte.

                     
host - 224.63 (?), 9.2.2014 15:11

Alebo ak hrozi, ze rana zmrzne.

                     
host - 220.132 (?), 15.2.2014 15:26

Dobrý den, já mám právě na mysli pozdní únorové mrazy. Většinou je doporučováno řezat peckoviny zhruba až v období kvetení, právě aby nenamrzly rány s následným vznikem klejotoku, což pravděpodobně znamená, že ty rány se již začnou zacelovat, a ten nevyzrálý kalus tedy asi namrzá. O to mi jde, kdybych začal s řezem dříve, ničemu bych tedy nepomohl? Je to narašení spících oček, a jejich následné odstranění tak závažnou chybou, která by se následně projevila spíše negativně, a nebo bych řezem nadvakrát uchránil nějakou mízu a mělo by to spíše pozitivní efekt na vývoj stromu? Obojí má své pro a proti, a mě by zajímalo, co kde převažuje, jaké by byly důsledky v tom kterém případě. Pomůžete mi prosím vyřešit tuto úvahu?

Díky, Dave

                     
host - 220.132 (?), 15.2.2014 15:30

Nevím, jestli jsem to dostatečně zdůraznil - zajímá mě, zda je vhodnější řezat už teď a nahotovo (hrozí rizika namrznutí?), a nebo teď seříznout na pahýl a později v době počátku vegetace doříznout nahotovo.

                     
host - 220.132 (?), 15.2.2014 15:33

Samozřejmě s ohledem na již zmíněnou úvahu... zjišťuji, že mám poněkud problém se dostatečně výstižně vyjádřit :D

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika