Letni údržba sloupové jabloně

host - 40.226 (?) 
30.7.2012 21:23

Dobrý večer pane Ondrůšku, jak už jsem psal dříve, pěstují mnoho odrůd sloupcovitých jabloní. U nme je to jen pro zábavu, ale chtěl bych se dopracovat k prospektovým výsledkům. Myslím si, že je to hlavně problém v opylování jednotlivých odrůd. Nejvýnosnější u mne je Sun CATS a Red CATS, které mají po 15 jablek. Z ostatních CATSů je jeví nejlepší Gren a Gold CATS, po dvou jablkách. Velice nadějný asi bude Caktus , Sonet , Rondo a Momlicht. V letošním roce pomrzly po odkětu všechny odrůdy a tak vlastně nevím co je hlavní příčinou malé násady.

Oblíbenou odrůdou u mně je Sun CATS, který retelativně má pravidelnou násadu plodů, pěkně vybarvuje plody a vydrží do konce ledna. U Red CATSu se mi nelíbí praskání plodů v polovoně září. Zahrádkářům se velice lílbí krásná zelená barva plodů u Grien CATS. Co se týče chutí, tak pro mne tyto odrůdy nejsou na běžný konzum ale pro celkový dojem. Na chuť a jídlo upřednostňují běžné odrůdy jabloní jako Bohemia, Delor, Topaz, Rubinola, Admirál. atd.   Zdraví Vladislav 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Emil Vaněk - (1) - 243.90 (?), 16.9.2012 11:42

Dobrý den. mám problém zakoupil jsem sloupovou jabloń a má 2 výhony co stím prosím porad´te Emil

host - 138.131 (?), 21.4.2014 19:12

Dobrý den, se zaujetím čtu všechny vaše příspěvky, ale mám úplně zásadní problém. Sloupovitá jabloň nám nikdy nekvetla a tudiž ani nikdy neměla žádné plody. (5 let) Co s tím?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.8 (?), 22.4.2014 15:54

Mohu doporučit jen to, co se dělá s "normálními" jabloněmi: Neřezat, nepřehnojovat, při dosažení délky letorostů 6-8 listů zaštípnout (odstranit) letorosty za 4.listem - měly by nasadit květné pupeny. Pokud nový letorost dosáhne délky 6-8 listů, opět zaštípnout za 4.listem.

Další možnost je vyvázání větví do přibližně vodorovné polohy ev. zaškrcení nebo kroužkování větví - u sloupovitých jabloní to asi nebude potřebné. J.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?), 22.4.2014 17:00

Když to tak udělá po dvě sezóny, bude mít narostlý výhon metr délky, pokud dvakrát za sezonu zaštípne. Trochu moc na sloupovitý tvar ne?

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.8 (?), 22.4.2014 19:34

Nepíšu 2x za sezonu, ale když letorost dosáhne délky 6-8 listů. Za 1 sezonu přibude na letorostu 4-8 oček. Až se jabloň rozrodí, přírůstky se sníží. Je to osvědčený postup pro nasazení květných pupenů. Kromě toho se může řezat dle předpisu pro daný cv. J.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.2 (?), 22.4.2014 19:38

No já bych řekl že ne kromě toho, ale podle předpisu pro sloupovité jabloně. Pro obyčejné je to snad jiné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz