Letní ranná jabloň
|
|
 |
 |
host - 121.129 (?) 16.8.2010 11:13
Dobrý den, nakonec jsme se rozhodli ponechat stromek zeleného průsvitného (žňuvka). Ten nás letos už měsíc zásobuje jablíčky k jídlu i 2mi litry šťávy denně. Dále jsme zjistili, že máme z jiné zahrady přesazenu starší letní jabloň (nejspíš Mio), která ale letos nemá nic. Takže pokud budou oba rodit, budeme mít 2 letní jabloně. Místo letní odrůdy jsme na jaře krom tří hrušní, višně a zimních odrůd jablek koupili klasickou Jaderničku :-)
Teď jsem jedla jablíčka ze stromu Mantet a také je výborné. Pokud se mi ten mladý stromek podaří od sousedů zachránit před pokácením (kvůli fasádě), budeme mít letní jabloně tři.
Andrea z Valašska
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.242 (?), 3.4.2010 20:01
Můžete nám napsat, která to nakonec vyhrála? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.238 (?), 5.5.2010 22:28
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
elfka - (47) - 108.27 (?), 7.5.2010 11:32
Odporúčam jabloň letnú Vista Bella. Pri tejto odrode robím len jarný postrek. Plod je stredne veľký, sladkokyslý, aromatický. Zrenie, zber: začiatkom VII., vydrží do konca VIII. Je vhodná do všetkých oblastí. Táto jabloň má pôvod v USA. Je odolná proti chrastavosti a múčnatke / strupovitost a padlí /.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.188 (?), 7.5.2010 20:46
To je to s tou strupovistostí opravdu také zlé?? Já+otec pěstujeme jabloně už roky a nikdy jsme to neřešili. Vliv na úrodu žádný, na plodech pár stroupků vadících jenom kosmeticky. Ani výrazně horší skladovatelnost jsem nepozoroval... Možná teď vypadám jako blbec, ale s mojí omezenou lokální zkušeností (+ sousedů v širším okolí) mi ty neustále diskuse o rezistentech-nerezistentech a nářky nad strupovitostí prostě nejdou do hlavy. Je to tím, že jsou třeba lokality, kde je táto nemoc "epidemická"?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 61.6 (?), 8.5.2010 11:12
Ano, jsou lokality - i v rámci jedné oblasti, kde je výskyt větší a menší. Záleží nejen na nadmořsjké výšce, vlhkosti. klimatu, ale i na sklonu svahu, převažujícím větru, blízkosti dalších jabloní v okolí a.j. Taky na sponu výsadby, na vzdušnosti a světlosti korun. Pochopitelně i na odrůdové skladbě. Velké rozdíly jsou v jednotlivých letech.
Pár stroupků, hlavně na letních a podzimních odrůdách, které se neskladují, jistě nevadí. Masivní postižení náchylných zimních odrůd může nejen zhoršit velikost, deformovat tvar, ale i prakticky znemožnit jejich uskladnění.
Přiznám se, že strupovitost již taky chemicky neřeším. Hlavně ale proto, že jsem náchylné odrůdy vyměnil za rezistenty nebo méně náchylné sorty.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 121.129 (?), 16.8.2010 11:13
Dobrý den, nakonec jsme se rozhodli ponechat stromek zeleného průsvitného (žňuvka). Ten nás letos už měsíc zásobuje jablíčky k jídlu i 2mi litry šťávy denně. Dále jsme zjistili, že máme z jiné zahrady přesazenu starší letní jabloň (nejspíš Mio), která ale letos nemá nic. Takže pokud budou oba rodit, budeme mít 2 letní jabloně. Místo letní odrůdy jsme na jaře krom tří hrušní, višně a zimních odrůd jablek koupili klasickou Jaderničku :-)
Teď jsem jedla jablíčka ze stromu Mantet a také je výborné. Pokud se mi ten mladý stromek podaří od sousedů zachránit před pokácením (kvůli fasádě), budeme mít letní jabloně tři.
Andrea z Valašska
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|