Letní jablka dozrávají
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.204 (?) 13.7.2017 14:11
U mna v priebehu tyzdna opadli uz aj posledne plody Julie. Opat sa potvrdilo, ze tato odroda nepatri do teplych krajov okolo Trnavy. Prakticky okamzite opada este so zelenou duzinou a v poslednych rokoch trpi aj horkou pehovitostou. Chut opat nemozno popisat lepsie nez travovita. Discovery naopak prinasa plody, ktore skutocne chutia ako jablka, hoci este par dni na dozretie potrebuje. Zatial ta Julia nezabera miesto, tak ju nechavam tak, ale blizko som uz vysadil novu broskynu, takze Julia ma pred sebou uz len jednu sezonu a potom pojde von. Chutne jablko som z nej nejedol uz aspon 4 roky, hoci ak ma pamat neklame, tak prve 2-3 urody boli vcelku chutovo prijatelne.
Trnavsko 145 mnm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.203 (?), 17.7.2017 15:42
Mne(žilinsko)všetky Júlie opadali skôr než dozreli.Ešteže mám 70ročnú jabloň Letné priesvitné, zaštepenú do plánky.Každý druhý rok zásobuje celú ulicu.Tento rok je tak akurát pre nás..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 114.80 (?), 3.8.2017 13:22
Miloš: Petra je - ak sa nemýlim - kríženec Šampion x Jolana. Je zaujímavé, že z toho vzniklo letné jablko.
Pán Kumšta toho vyšľachtil viac (Blaník, Fany, Fenix, Tábor, Vltava... aj tie novšie KuP-éčka). Myslím že niektoré z nich máš. Čo tá Vltava (kríženie identické ako Rubinola), zarodila Ti už? IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 3.8.2017 16:47
Pěkný přehled odrůd p. Petra Kumšty jsem našel na webu ...pod odkazy
"Odrůdy povolené" a "Perspektivní novošlechtění jabloní."
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 4.8.2017 9:23
Na ČM Vysočině (JZ Morava) ve 450 m/m taky dozrávají jablka. Stark Earliest.
A také bych chtěl poradit. Jakou další odrůdu si ještě přiroubovat, k dosažení postupné sklizně „různých chutí“, do „zralostní mezery“ mezi Průsvitným a Hedvábným na počátku a Jamesem Grieve a Grávštýnským na „podzimním konci“. Snadno dostupné bych měl rouby Julie a Ametystu (z neplodících stromečků). JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|