Tady nejde o to, proč strkáme fazole do mrazáku - já to před uložením dělám taky. Případné škudce to zabije a klíčivost (na rozdíl od ošetření teplem či mikrovlnkou) nenaruší. Požadavek zněl, zda mráz neublíží jadérkům jabloní. Myslím si, že ne, ostatně mráz jako v mrazničce se občas vyskytne i v přírodě. Otázkou je, zda procentní klíčivost rozmrzlých jader bude stejně vysoká jako u klasické stratifikace teplotami kolem nuly. Na druhé straně jádra v mrazáku obvykle nesežerou hraboši.
Mraziaci box som si nevymyslel sám, nechal som si poradiť. Pred časom som vysadil časť fazuľe z mrazničky a nespomínam si na nejaký veľký rozdiel . Ďakujem a prajem príjemný deň,Bajas.
Ono asi nelze zkušenosti s fazolemi automaticky aplikovat na stromy. Semena luskovin můžete vyluštit, zasadit a hned vyklíčí.Nevyžadují stratifikaci. U jabloní je to jiné.
Fazole se nedávají do mražáku kvůli lepšímu klíčení, ale kvůli tomu, abychom zlikvidovali drobné broučky - zrnokazy fazolové, kteří pokud se k fazolím dostanou, tak do nich vyžerou dírky a takové fazole se pak nehodí k jídlu. Mráz broučky zabije.
Tady nejde o to, proč strkáme fazole do mrazáku - já to před uložením dělám taky. Případné škudce to zabije a klíčivost (na rozdíl od ošetření teplem či mikrovlnkou) nenaruší. Požadavek zněl, zda mráz neublíží jadérkům jabloní. Myslím si, že ne, ostatně mráz jako v mrazničce se občas vyskytne i v přírodě. Otázkou je, zda procentní klíčivost rozmrzlých jader bude stejně vysoká jako u klasické stratifikace teplotami kolem nuly. Na druhé straně jádra v mrazáku obvykle nesežerou hraboši.
Proč mrazák? Stratifikace probíhá za vysoké vlhkosti a teplot okolo 0°C. Jde o odbourání kyseliny abscisová, které probíhá za podmínek, které v mrazáku pravděpodobně nemáte.
Na dnes pořízené fotce vidíte moje stratifikovaná semínka jabloní, kde některá již klíčí (bílé kořínky). Semínka mám od listopadu uložené v označených lahvičkách v mírně vlhkém písku v ledničce při teplotě cca 5°C. S výsevem všech semen (klíčících i ještě neklíčících) např. do sadbovačů počkám do 15.3., neboť teď je ještě málo denního světla a rostlinky by se na parapetech oken moc vytahovaly a pak by byly slabé (nemám možnost svícení v temperovaném skleníčku či jiné vhodné místnosti). Se setím není kam spěchat jako třeba u přísad paprik nebo rajčat. Tazateli bych radil přemístit jeho semínka nyní umístěná v mrazáku alespoň do ledničky na vyšší teplotu.
S tým mrazákom to nebola žiadna sláva, po vysiatí vyrástol len zlomok semiačok, odhadujem tak okolo 10%. To semiačka získané z jabĺk zo zimného uskladnenia (svoje i kúpené), bez stratifikácie semien vyrašila oveľa väčšia časť, skoro by som si tak typol - väčšina. Sú už teraz presadené - zaškolkované. Tento rok skúsim slivky podľa návodu M.V., kvetináč so semienkami v kôstkach vonku do pôdy. Bajas.