které jabloně jednoznačně ne

host - 130.2 (?)
20.3.2008 22:18

Vážení pánové, oběma děkuji. V každém případě musím říci, že jsem si nedělal i jako laik žádné iluze, Je zajímavé, že v okruhu cca 200 metrů - tzn. na stejném svahu i nm. výšce, jsem mezi sousedy narazil na zcela odlišné poznatky. Přitom všichny máme k dispozici naprosto stejné podmínky. Oblast Českotřebovska prostě jiná není. Po několikerém proběhnutí "diskusního fóra" jsem se rozhodl a již koupil z jabloní Zuzanu a Melodii a broskvoň Red Haven. Rád bych ještě vyzkoušel Topaz. Takže, ještě jednou díky a držte alespoň palce. Třeba se naplní pořekadlo o sedlákovi a bramborách.   Srdečně zdraví J.B.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 130.2 (?), 18.3.2008 19:02, zobrazeno: 6326x

Vážení přátelé, musím obměnit část původních jabloní (kordonů). Po přečtění části příspěvků si jako laik nejsem zcela jist ve svých předpokladech, které však neuvádím.  Proto prosím o Vaše návrhy na jednoznačné vyloučení nevhodných jabloní, popřípadě doporučení. Poloha zahrady - svah (17 cm na 1 m) orientovaný proti severovýchodu, půda silně jílovitá s opukou a s cca 10cm vrstvou vrchní "ornice" - spíše hnědého jílu. Trávník přes silné prohrabávání a občasné vápnění takřka souvisle prorostlý mechem. Pozemek se nachází cca 50 nad širokým údolím 380m ńad m. - tj. ve výši 430 m. Dosud pěstovány velmi úspěšně odrůdy Starkink žlutočervené a totéž tmavé až fialové, také pravděpodobně Svýcarské oranžové (???),  a po tři roky Goldstar. V příznivých letech takřka perfektní Mantet, jindy mírně až středně strupovitý, taktéž Spartan. Idaret takřka vždy alespoň slabě strupovitý - loni však až na výjimky takřka vzorný. A závěrem ještě dotaz na druh jabloně, nebo spíše odhad. Sytě červená - takřka krvavá jablka, tvarem plně totožná se Starkinkem, avšak jemně žíhaná a žíhání doplněné bílými tečkami. V současné době proti Starkinkům značně šťavnatá. (V obchodech jsem je nenalezl, byly podávány v nemocnici.) Můžete-li z mého popisu, prosím napiště své názory, moc děkuji.   J.B.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 18.3.2008 23:16

Ty kyselejší tvarem podobné Starkingům mi připomínají Gloster

host - 44.124 (?), 20.3.2008 18:57

To musíte zvládnout sám. Jen teoretik a blafal Vám na dálku vysadí sad aby se trefil do Vaší chuti a přesného výběru pro dané stanoviště. Ochutnávejte odrůdy a pak se rozhodněte. Počítejte i s tím, že za čas určitě něco přeroubujete, neboť i při sebepečlivějším výběru se někde netrefíte do chuti, či vhodnosti odrůdy do Vaší lokality.

Hodně úspěchů Milan Boštička

host - 130.2 (?), 20.3.2008 22:18

Vážení pánové, oběma děkuji. V každém případě musím říci, že jsem si nedělal i jako laik žádné iluze, Je zajímavé, že v okruhu cca 200 metrů - tzn. na stejném svahu i nm. výšce, jsem mezi sousedy narazil na zcela odlišné poznatky. Přitom všichny máme k dispozici naprosto stejné podmínky. Oblast Českotřebovska prostě jiná není. Po několikerém proběhnutí "diskusního fóra" jsem se rozhodl a již koupil z jabloní Zuzanu a Melodii a broskvoň Red Haven. Rád bych ještě vyzkoušel Topaz. Takže, ještě jednou díky a držte alespoň palce. Třeba se naplní pořekadlo o sedlákovi a bramborách.   Srdečně zdraví J.B.

host - 4.97 (?), 20.3.2008 23:03

To je těžké. Někdo třeba nemá rád Starkingy z vyšších polh, protože mají trávovitou chuť. Jiným může tato chuť vyhovovat. Ani Goldstar bych takle vysoko nesázel. Je to ale dost subjektivní. Pokud bych měl porovnat Topaz a Rubinolu, tak do vyšších poloh byh dal jednoznačně Rubinolu. Nevím ale co si představujete pod pojmem kordon. Jestli to mají být palmety v drátěnce, tak to bude ten Topaz jistě vhodnější.

No a jednoznačně ne Granny Smith, Jonathan, Fuji, Golden Del. ap.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz